FTX, 5 milyar dolar değerindeki varlığını kurtardı

12 Ocak 2023

A
A

İflas eden kripto para borsası FTX'in avukatları, şirketin nakit ve dijital olmak üzere 5 milyar doların üzerinde likit varlığının geri alındığını bildirdi.

ZgotmplZ
ABD'ye 21 Aralık 2022'de teslim edilen Bankman-Fried'ın (elleri cepte) duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

ABD'de, iflas sürecini kasımda başlatan kripto para borsası FTX'in, Delaware İflas Mahkemesi'ndeki duruşması dün gerçekleşti.

Duruşmada, şirketin avukatları alacaklılara borçların ödenmesi için FTX'in nakit ve dijital varlıklar dahil 5 milyar doların (94 milyar TL) üzerinde likit varlığının geri alındığını açıkladı.

Avukatlar, Sam Bankman-Fried'ın kurduğu FTX'in iflas etmesiyle müşteri kayıplarının boyutunun hala bilinmediğini söyledi.

BANKMAN-FRIED VE FTX'İN İFLAS SÜRECİ?

Kripto borsası FTX, 2019'da eski Wall Street borsacısı Sam Bankman-Fried ve eski Google çalışanı Gary Wang tarafından kurulmuştu.

Kısa sürede günlük 10 milyar dolar değerinde kripto para ticaretinin yapıldığı bir borsa haline geldi. Bir dönem "ABD'li efsane yatırımcı Warren Buffett'in genç versiyonu" benzetmelerinin de yapıldığı Bankman-Fried'ın 2022 Ekim ayı itibarıyla yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin ediliyordu.

"Kripto kralı" Washington DC'de, yaptığı siyasi bağışlarla tanınır hale gelmişti. Çoğunlukla Demokratlara para yardımı yaptığı bilinse de, kendisi "karanlık para kanalları" üzerinden Cumhuriyetçilere de yardım yaptığını söylüyor.

Ancak 30 yaşındaki Sam Bankman-Fried'in "Kripto'nun Kralı" statüsünü elde etmesi, ardından kurucusu olduğu FTX'ten istifası ve şirketin iflas başvurusunu kapsayan süreç yalnızca birkaç gün sürdü.

Bir dönem dünyanın 2'nci en büyük kripto borsası haline gelen FTX, kullanıcıların 3 günde 6 milyar dolar çekmesinin ve rakibi Binance'in "kurtarma anlaşmasından" çekilmesinin ardından, 11 Kasım'da ABD'de iflasını açıklamıştı.

Sam Bankman-Fried, 12 Aralık 2022'de, ABD'nin suç duyurusunun ardından Bahamalar'da gözaltına alınmıştı.

ABD'de federal savcılar, Bankman-Fried hakkında dolandırıcılık, finans yasalarını ihlal ve kara para aklama dahil çeşitli suçlardan dolayı iddianame hazırlamıştı.

İflastan sonra ilk kez Aralık ayı başında New York Times gazetesine konuşan Bankman-Fried ise dolandırıcılık yapmadığını ve "hiç parasının olmadığını" savunmuştu.

ABD'ye 21 Aralık 2022'de teslim edilen Bankman-Fried'ın, duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

New York Güney Bölge Mahkemesi'nde, 3 Ocak'ta yapılan duruşmada savunma yapan Bankman-Fried, kendisine yöneltilen "dolandırıcılık" suçlamalarını reddetmişti.

FTX'in en büyük 50 yatırımcısına 3.1 milyar dolar borcu olduğu tahmin ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar