FED üst üste ikinci kez faizi 75 baz puan artırdı

27 Temmuz 2022

Güncelleme: 28 Temmuz 2022

A
A

Küresel ekonomide yavaşlamaya ilişkin endişeler ve yüksek enflasyon nedeniyle FED, ikinci ay üst üste 75 baz puanlık faiz artışına gitti.

ZgotmplZ

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklandı. 

Piyasalarda oluşan beklentilere paralel olarak FED, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti.

Karar oybirliği ile alındı.

FED, haziranda da 75 baz puan artışa gitmişti.

Böylece iki ayda yapılan 150 baz puanlık faiz artışı 1980'lerin başından bu yana en sert sıkılaşma hamlesi olarak kaydedildi.

Bankanın 75 baz puanlık artışı 1994’ten bu yana tek seferde gerçekleştirilen haziranla birlikte en hızlı faiz artışı oldu.

Karar metninde FED'in enflasyon risklerine karşı yüksek derecede dikkatli olduğu mesajı yenilendi. Metinde harcamalar ve üretimin ücret artışlarına rağmen daha yumuşadığına vurgu yapıldı.

ABD'de haziran ayında TÜFE yüzde 1,3 artmış, ülkede enflasyon yıllık bazda yüzde 9,1'le 41 yılın yeni zirvesine yükselmişti.

İLK ARTIŞ MART AYINDA GELMİŞTİ

FED, mart ayı toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alarak politika faizini 25 baz puan artışla, 0,25-0,50 aralığına çıkarmıştı. FED, mayıs ayında ise politika faizinde 50 baz puan artışa gitmiş ve yüzde 0,75-1.00 aralığına yükseltmişti.

Haziran ve temmuzda ise 75 bazlık iki artış peş peşe geldi.

Banka bu dönem öncesi en son faiz artırımını, Kasım 2018'de küresel finansal krizin ardından devreye aldığı genişlemeci para politikalarını sonlandırma amacıyla gerçekleştirmişti.

FED'İN FAİZLERİ ARTIRMASI NE ANLAMA GELİYOR?

FED’in faiz artırımı, küresel piyasalarda doların ABD’ye dönmesi anlamına geliyor.

Bu da özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda, kurların artmasına neden oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar