FED hız kesmedi, faizi 15 yılın zirvesine çıkardı

2 Kasım 2022

Güncelleme: 2 Kasım 2022

A
A

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini dördüncü kez üst üste 75 baz puan artırarak 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı.

ZgotmplZ

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklandı. 

FED, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, politika faizini 75 baz puan artışla 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı.

FED, bu kararla birlikte son 4 toplantıda politika faizini 75'er baz puan artırmış oldu. FED, haziran, temmuz ve eylül aylarında da 75 baz puan artışa gitmişti.

Son yapılan faiz artışıyla birlikte politika faizi 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Karar metninde enflasyonu dizginlemek için başlatılan agresif sıkılaşma sürecinin son aşamasına girdiği yönünde bir yönlendirme dikkat çekti. Karar metninde devam eden faiz artışlarına zaman içinde yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönmek için yeteri kadar sıkılaştırıcı bir seviye adına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

ABD'de eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 8,2 olarak kaydedilmişti.

İLK ARTIŞ MART AYINDA GELMİŞTİ

FED, mart ayı toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alarak politika faizini 25 baz puan artışla, 0,25-0,50 aralığına çıkarmıştı. FED, mayıs ayında ise politika faizinde 50 baz puan artışa gitmiş ve yüzde 0,75-1.00 aralığına yükseltmişti.

Haziran, temmuz, eylül ve kasımda ise 75 bazlık dört artış peş peşe geldi.

Banka bu dönem öncesi en son faiz artırımını, Kasım 2018'de küresel finansal krizin ardından devreye aldığı genişlemeci para politikalarını sonlandırma amacıyla gerçekleştirmişti.

FED'İN FAİZLERİ ARTIRMASI NE ANLAMA GELİYOR?

FED’in faiz artırımı, küresel piyasalarda doların ABD’ye dönmesi anlamına geliyor.

Bu da özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda, kurların artmasına neden oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar