Faiz artıran artırana: 20 yıllık zirve

30 Mayıs 2022

A
A

Son 3 ayda dünya genelinde 60'tan fazla faiz artışı kararı alındığı ve bunun 2000'li yılların başından bu yana kaydedilen en yüksek faiz artışı sayısı olduğu bildirildi.

ZgotmplZ

Son 3 ayda dünya üzerindeki merkez bankaları 60'tan fazla faiz artışı kararı aldı. Böylelikle 2000'li yılların başından bu yana en yüksek faiz artışı kararı sayısı kaydedildi.

Financial Times gazetesinin analizine göre, son dönemde ortaya çıkan sıkılaştırıcı politika çerçevesinin 2008 krizinden bu yana en teşvik edici politika olduğu belirtildi.

Küresel olarak salgının ortaya çıkışıyla merkez bankaları gevşemeci bir para politikasını devreye almış ve tüm dünyada etkisi hissedilen bir parasal genişleme sürecine girilmişti. Bu durum enflasyon göstergeleri üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmış ve salgının hızını kaybetmeye başladığı süreçte gevşemeci politika çerçevesi de sorgulanmaya başlamıştı.

Salgın dolayısıyla tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıkların devam ettiği ortamda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı da emtia fiyatlarında yukarı yönlü bir ivme yaratmıştı.

Başta enerji ve gıda fiyatlarında savaştan dolayı başlayan artış küresel düzeyde enflasyonun yükselmesine yol açmıştı.

ABD, İNGİLTERE FAİZ ARTIŞINA GİTTİ

Bu süreçte başta Amerikan Merkez Bankası (FED) ve İngiltere Merkez Bankası başta olmak üzere birçok merkez bankası faiz artırdı. FED'in Mayıs ayında yaptığı 50 baz puanlık faiz artışı 2000 yılından bu yana yaptığı en sert faiz artışı oldu.

Kanada, Avustralya, Polonya ve Hindistan merkez bankalarının önümüzdeki haftalarda faiz oranlarını artırması bekleniyor.

TÜRKİYE'DE FAİZ 5 AYDIR SABİT

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılının ilk 5 ayında yüksek enflasyona rağmen faizi yüzde 14'te tutuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar