EYT meselesi KKTC'de de gündemde: Barçın'dan çağrı var

9 Ocak 2023

Güncelleme: 9 Ocak 2023

A
A

CTP'li vekil Barçın, 16/1976 sayılı yasaya tabi olarak 1 Ocak 2008 öncesinde işe başlayan çalışanların emeklilik yaşının 55'e düşürülmesi çağrısı yaptı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, kısaca EYT'li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olarak adlandırılan kesimin haklarının teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Barçın, söz konusu kesimin 16/1976 sayılı Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası kapsamında 1 Ocak 2008 öncesi çalışmaya başlayanlar olduğunu kaydetti.

Söz konusu özel+kamu çalışanlarının emeklilik yaşları, 1 Şubat 2012 tarihinde yapılan yasa değişikliği ile 25 yıl sigorta primi ödemek kaydıyla 55'ten 60'a yükseltilmişti.

Barçın kişisel sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımlarda, eşitliğin sağlanması adına 16/1976 sayılı yasaya tabi 1 Ocak 2008 öncesi çalışmaya başlayanların 55 yaşında emekli olma haklarının geri teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'DE 2 MİLYON 250 BİN KİŞİYE EMEKLİLİK YOLU AÇILMIŞTI

Türkiye'de yıllardır gündemde olan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorunu geçtiğimiz aralık ayında çözülmüştü.

Yeni düzenleme ile 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmıştı.

Türkiye'de, emeklilikte yaşa takılanlar, sigortalı çalışırken 8 Eylül 1999'daki bir yasal değişiklikten sonra emekli olma koşulları büyük oranda değişen kişilere deniyor.

Önceki mevzuata göre gün sayısını doldurduğu için emekli olabilecekken getirilen yaş zorunluluğuyla emekli olamayanlar bu adımın atılmasını bekliyordu.

Bu düzenlemenin bütçeye getireceği yük, yaş şartı, prim gün sayısı ve hizmet yılı şartları gibi etkenleri göz önünde bulundurarak ve hesaplayarak bir düzenlemenin yapılması gerekliliği uzun zamandır bu sorunun çözülememesinde büyük bir etkendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar