Esnaftan "az alana az, çok alana çok" tepkisi

18 Temmuz 2022

A
A

Mevcut hayat pahalılığı uygulamasının geri çekilmesi gerektiğini savunan KTEZO, üst ve düşük baremliler için aynı oranda artış yapılmasını “eşitsizlik ve adaletsizlik” olarak nitelendirdi.

ZgotmplZ

Memur maaşlarına yapılan orantısız zamma yönelik tepkiler sürüyor.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), mevcut hayat pahalılığı uygulamasının geri çekilmesi gerektiğini savundu.

İstatistik Kurumu, 6 aylık enflasyonu (hayat pahalılığı) yüzde 56.76 açıklarken, bu oran, kamu çalışanlarının maaşlarına artış olarak otomatik yansıtıldı. Buna göre yeni memur maaşları 13 bin ile 61 bin TL arasında değişiyor.

Asgari ücrete ise yüzde 41.21 oranında artış yapılarak, 8 bin 600 TL'ye yükseltildi.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, yaptığı yazılı açıklamada, yapılan artışın alım gücünü korumaya yetmediğini, özellikle düşük gelirli insanlara hiç alım gücü bırakmadığını söyleyerek, üst ve düşük baremliler için aynı oranda artış yapılmasını “eşitsizlik ve adaletsizlik” olarak nitelendirdi.

“10 bin TL ortalama geliri (maaşı) olan çalışan, esnaf, zanaatkâr veya emekli, hükümetin uyguladığı mevcut hayat pahalılığı uygulamasıyla açlığını dahi giderme şansına sahip değildir.” diyen Tulga, küçük işletmelerin hayat pahalılığı oranında ciro artışı bir yana, geçen yıllara göre cirolarında gerileme söz konusu olduğunu öne sürdü.

Tulga, “Sonuç olarak, kimse kendisini aklamaya çalışmasın. Yüzleşme,  önce herkesin kendisinden başlar. Bazıları için hayat pahalılığı artışına rağmen alım gücü gerilerken çoğunluk için bu uygulama onları tüketme anlamına geliyor. Ne geçinebiliyor ne çalışabilecek iş yeri buluyor. Vicdana ve cesarete ihtiyaç var. Bu hayat pahalılığı uygulaması derhal geri çekilsin. Mevcut uygulama alım gücü tükenenler için bir daha gözden geçirilsin.” ifadelerini kullandı.

ÜSTEL 1 AY OLMADAN GERİ ATTI

Başbakan Ünal Üstel, 13 Haziran'da Meclis’te yaptığı konuşmada, hükümetin Hayat Pahalılığı Ödeneği'nin daha kısa aralıklarla verilmesi ve düşük ücret alana daha çok, yüksek ücret alana daha az artış yansıtılması için çalışmalar yaptığını açıklamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar