"Dr. Kıyamet" yeni öngörülerini paylaştı

21 Eylül 2022

A
A

Ekonomist Nouriel Roubini, uzun ve şiddetli durgunluk ve borsada yüzde 40 düşüş bekliyor.

ZgotmplZ

2008’deki mali krizi tahmin eden "Dr. Kıyamet (Doom)" lakaplı ekonomist Nouriel Roubini, yeni ekonomik öngörülerini paylaştı.

Diken'in aktardığına göre Roubini, ABD ve dünya genelinde 2022’nin sonunda başlayıp 2023’ün tamamında sürebilecek uzun bir durgunluk bekliyor.

Ekonomist Roubini, hisse senedi endeksi S&P 500’de de yüzde 30-40 civarında keskin bir düşüş öngörüyor.

Roubini’ye göre resesyon uzun ve şiddetli geçecek.

Ekonomist Roubini, varlıklarını aşan borçlara sahip olmasına rağmen devlet müdahalesi sayesinde faaliyetlerine devam eden kurumların (zombi kurum) bu kez aynı şansa sahip olmayacağına da dikkat çekti.

"YÜZDE 2 ENFLASYON İMKANSIZ"

Boğa ve ayı piyasaları (yükseliş/düşüş) aracılığıyla küresel borç seviyelerinin hisse senetlerini aşağı çekeceği konusunda uyaran Nouriel Roubini, sert bir düşüş olmadan yüzde 2’lik bir enflasyon oranına ulaşmanın ABD Merkez Bankası (FED) için imkansız olacağını söyledi. ABD'de enflasyon yüzde 8'lerde bulunuyor.

Roubini, FED’den şu an 75 baz puan, kasım ve aralıktaysa 50 baz puan faiz artışı bekliyor. Bu, faizin yıl sonuna kadar yüzde 4-4,25 arasına yükselmesi demek.

DÜNYA 70'LERE DÖNECEK

Dünya resesyona girdiğinde Roubini, özellikle çok fazla borcu olan ülkelerden mali teşvik çareleri beklemiyor. Roubini’ye göre yüksek enflasyon ortamında mali teşvik uygulanırsa talep ve dolayısıyla enflasyon daha da yükselir. Fazla borcu olan ülkeler de bunu kaldıramaz.

Nouriel Roubini, 1970’lerdeki gibi bir stagflasyon (durgunluk ve enflasyonun aynı zamanda görüldüğü durumu ifade eder) ve küresel bir borç sorunu ortaya çıkacağını öngörüyor.

Roubini, arz şoklarının ve finansal sıkıntının ne kadar şiddetli olacağına bağlı olarak ABD ve küresel durgunluğun 2023 boyunca sürmesini bekliyor. 2008 krizi sırasında en büyük darbeyi hane halkları ve bankalar aldı. Roubini, bu sefer serbest yatırım fonları (hedge fonları), özel sermaye, şirketler ve gölge bankaların batacağını veya büyük ölçüde zarar göreceğini söyledi.

"DAHA FAZLA NAKİT BULUNDURUN" TAVSİYESİ

Nouriel Roubini, bu ortamda yatırımcılara daha fazla nakit bulundurmayı tavsiye etti. Roubini’ye göre, nakit para enflasyon karşısında erise de nominal değeri sıfırda kalıyor. Buna karşın, hisse senetleri ve diğer varlıklar yüzde 30’a kadar değer kaybedebilir.

Ekonomist Roubini ayrıca yatırımcılara uzun vadeli tahvillerden uzak durmayı ve kısa vadeli veya enflasyon endeksli tahviller aracılığıyla varlıklarını enflasyona karşı korumayı öneriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar