ABD için resesyon uyarısı

27 Nisan 2022

A
A

Enflasyonla mücadele için FED'in agresif sıkılaştırma adımlarının ABD'de gelecek yıl resesyona neden olabileceği tahmini paylaşıldı.

ZgotmplZ

Deutsche Bank ekonomistleri Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisi için resesyon (ekonomide en az altı ay süreyle gerileme yaşanması durumu) uyarısı yaptı.

Bloomberg'in haberine göre, David Folkerts-Landau öncülüğündeki Deutsche Bank ekonomistleri salı günü paylaştıkları raporda, Amerika Merkez Bankası'nın (FED) 40 yılın zirvesindeki enflasyonla mücadele etmek için 1980’li yıllardan beri en agresif sıkılaşma politikası uygulayacağını belirtti.

Ekonomistler FED’in politika faizinin yüzde 5-6 aralığına çıkabileceği ve ABD’nin gelecek sene resesyona gireceği tahminini yaptı.

Parasal sıkılaşma sürecinin bilanço küçültmesiyle destekleneceği ifade edilerek, “Bunun da 25 baz puanlık faiz artışına eşdeğer olacağını öngörüyoruz.” değerlendirmesine yer verildi.

FED 3 yıl sonra ilk kez mart ayında faizi 25 baz puan artırarak, yüzde 0,25-0,50 aralığına çekmişti.

ABD'de enflasyon da, mart ayında yüzde 8.5 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

İŞSİZLİK DE ARTACAK

Sıkılaşma ve buna eşlik eden finansal çalkantıların ekonomide gelecek yıl durgunluğa neden olacağı belirtilen Deutsche Bank raporda, işsizlik oranında da "birkaç yüzde puan artış" olacağı belirtildi.

Ekonomistler nötr faiz oranını yüzde 5 olarak tahmin ediyor. 10 yıllık ABD tahvil faizinin de yüzde 4.5-5’e yükselmesini bekliyor.

Deutsche ekonomistleri ABD ekonomisine ilişkin karamsar görüşe sahipken Goldman Sachs, ekonominin gelecek 2 yılda resesyona girme ihtimalinin yüzde 35 olduğunu belirtmişti. Bloomberg Economics’in resesyon olasılığı modeline göre ise Ocak 2024’ten önce resesyon ihtimali yüzde 44.

FED’in 3-4 Mayıs tarihli toplantısında 50 baz puan artırması ve 9 trilyon dolarlık bilançosunu daraltmaya başlaması bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar