1 Mayıs'ta çalışanları Bakan Taçoy uyardı: İşçiler ne dedi?

1 Mayıs 2022

Güncelleme: 4 Mayıs 2022

A
A

1 Mayıs İşçi Bayramı olmasına rağmen işçiler çalışıyor. Bakan Hasan Taçoy MYK Haber'e yaptığı açıklamada bugün çalışan işçilerin 2 yevmiye alması gerektiğini aksi takdirde ceza yazılacağını belirtti. Peki işçiler ne düşünüyor? İşte ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haber: M. İrşad Esen - Muhabir: Kardelen Göksü

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü.

Bugün bir yandan bayram hazırları yapılırken diğer yandan da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanıyor.  Bu önemli gün Kuzey Kıbrıs'ta da etkinliklerle kutlanıyor.

1 Mayıs bu yıl Ramazan Bayramı'nın arifesine ve pazar gününe denk geldi.

Bugün işçilerin için tatil olması gerekirken bayram alışverişi için çoğu işletmeler açık.

Yasa gereği bugün çalışan işçilere mesai ödeme yapılması gerekiyor.

İlk olarak 2019 yılında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Zeki Çeler'in öncülüğünde 1 Mayıs'ta çoğu işletmeler açılmamış, açık olanlar ise sıkı bir şekilde denetlenmişti.

TAÇOY: CEZA YAZILACAK

MYK Haber'in sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, ''1 Mayıs hem arife hem de işçi bayramı olduğu için herhangi bir yasak koymadık'' dedi. Taçoy, ''Çalışma Dairesi müfettişlerinin gezerek denetim yapacağını ve bunları raporlayacağını'' söyledi.

Taçoy sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu günlerde çalışan kişilere yapılacak olan ödenek bire ikidir. 1 Mayıs tarihinde çalışacak olan kişiler bire iki ödenek almadığı taktirde Sosyal Sigortalar Dairesi’ne giderek şikayette bulunabilirler, müfettişler bireysel olarak takip edecektir. Eğer ödenmezse bu miktarın iş yerlerine göre cezaları var, sigortalar inceleme yapar ve bu cezayı yazar.''

İŞÇİLER NE DÜŞÜNÜYOR?

Bugün çalışan işçiler ise ekonomik olarak işletmelerin sıkıntı çektiğini o yüzden çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyor. 2 yevmiye alacaklarına da ihtimal vermiyorlar.

Hüseyin Döner:  Mayıs İşçi Bayramı'nda işletmeler kapalı olmalıydı. İşçiler dinlenmeli gezmeliydi. Maalesef her zaman 1 Mayıs'ta işyerleri açıktı ve ekstra ödeme de yapılıyordu. Bu defa ekonomik krizin etkisiyle işin azlığından dolayı ödemenin yapılacağını düşünmüyorum. Şikayet edilse bile bir sonuç alınacağına da inanmıyorum.

Seyhan Ertürk: Normalde kapalı olmalı ama bugün bayram arifesi. O yüzden çalışmak zorundayız. Yoksa ekonomik olarak işletmeler zor durumda kalıyor. Bugüne özel bir ödeme alacağımız düşünmüyorum. Şikayet edersek işten atarlar.

Alper Çepki: Gelişmekte olan ülkelerde her gün çalışmak lazım. Bana göre 1 Mayıs'ın bir özelliği yok. Ben işverenim çalışmaya ihtiyacımız var. Personele ekstra ödeme yapacağım.

Cahit Çelik: 1 Mayıs'ta iş yerleri kapalı olması lazımdı. Çalışan işçiler de ödenmeliydi. Fakat ortada hükümet yok. Ayrıca bugün toplu taşımanın çalışması lazım. İşçilerin büyük kısmının aracı yok. Haliyle gezemiyorlar, rahat hareket edemiyorlar. İşçiye kimse para vermiyor. Kimsenin umurunda bile değil. İşçinin azıcık sesi çıktığı zaman ''sen başka iş bak'' diyorlar. İşçinin kaderi maalesef patronun İki dudağının arasında. İşçi şikayet ederse işverenle arası açılır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar