Atun, Kavcıoğlu ile 'liralaşma stratejisini' görüştü

15 Haziran 2022

Güncelleme: 15 Haziran 2022

A
A

Türkiye'de bulunan Maliye Bakanı Sunat Atun, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Görüşmede kur korumalı mevduat sistemi konuşuldu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Türkiye'de bulunan Maliye Bakanı Sunat Atun ilk olarak Türkiye Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile görüştü.

Görüşmede, kur korumalı mevduat sistemine KKTC’nin de dahil edilmesi konuşuldu.

SİSTEMİ KKTC'YE GETİRECEĞİZ

Bakan Atun, artık kur korumalı mevduat sistemini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getirmeleri gerektiğini söyledi.

Atun açıklamasının özeti şöyle:

finansman kaynak ve kredi ve ihtiyaçlarının görülebilmesi için kur korumalı mevduat ve sistemle alakalı olarak bu alanda istikrarlı sürdürülebilir bir süreç yönetmeleri gerekiyor. Bu sistemin ülkeye getirilmesi için son durumu gözden geçirdik.İki haftaya kadar bunu somutlaştırma noktasına gelebileceğimiz yönünde düşüncem var.

Maliye Bakanı Atun twitter hesabından görüşmeyle ilgili paylaşım yaptı:

Atun payaşımda, ''bugün Ankara ziyaretim çerçevesinde, T. Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. ⁦⁦@sahapkavcioglu⁩ ile biraraya geldik. Liralaşma stratejisinin enstrümanlarının ülkemizde de devreye alınması konuları ve güncel para politikası hk görüştük'' ifadelerini kullandı.

 
DÖNMEZ İLE GÖRÜŞECEK...

Bakan Atun'un ilerleyen saatlerde Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Sunat Atun Dönmez’le elektrik üretim kapasitesinin artırılması ve akaryakıt tedariki konularını ele alacak.

Atun’a Ankara ziyaretinde Özel Kalem Müdürü Kamil Ağcabay ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akyiğit eşlik ediyor.

"KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT SİSTEMİ" NEDİR?

Türkiye'nin uygulamaya soktuğu "Kur korumalı TL Vadeli Mevduat" isimli yeni finansal ürünün KKTC'de de uygulanması için Aralık 2021'de çalışmalara başlanmıştı. Karar, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından alınmıştı.

Erdoğan, 20 Aralık 2021 tarihindeki kabine toplantısı sonrası döviz kurlarındaki artış nedeniyle yeni finansal araçların devreye alınacağını açıklamıştı. Erdoğan, mevduat sahiplerine kur farkı ödeneceğini belirterek yeni sistemi şöyle anlatmıştı:

"Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'Kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk Lirası'ndan dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek."

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar