Tatar'dan Türkiye'den TL ile ihracat yorumu: Ürünlere kur farkı yansıtılması önlenecek

19 Kasım 2022

Güncelleme: 20 Kasım 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’den KKTC’ye yapılan ihracatlarda firmaların, döviz yerine Türk Lirası kullanacak olmasının, KKTC’nin ekonomisine pozitif yönde etki yapacağını söyledi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Türkiye’den KKTC’ye yapılan ihracatlarda Türk Lirası (TL) kullanılmasını öngören genelgeyi değerlendirdi.

Tatar bu adımın KKTC’nin ekonomisine pozitif yönde etki yapacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı ayrıca, gelişmenin döviz/TL paritesinde yaşanan dalgalanmaların yarattığı negatif etkiyi kısmen de olsa ortadan kaldıracağını kaydetti.

İHHALATÇININ ÜRÜNLERE KUR FARKI YANSITMASINI ÖNLEYECEK...

2021 yılında Türkiye’nin KKTC’ye ihracatının yüzde 51,7’sinde, KKTC’den ithalatının ise yüzde 49,8’inde TL kullanıldığını işaret eden Tatar, "KKTC’li ithalatçıların Türkiye’den TL dışı dövizlerle yaptıkları ithalatta, kur riskini ve işlem maliyetlerini KKTC iç piyasasında ithal ürünlerin satış fiyatlarına arttırıcı yönde yansıtmalarını önleyerek KKTC’de kısa vadede fiyat istikrarına ve akabinde KKTC içinde TL’nin kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olacağı aşikârdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Devletimiz, bu yeni genelgeyle KKTC ekonomisinin rekabet gücünü yükseltme çalışmalarına ve hane halkının alım gücünü düşürmemek adına fiyatları normal seviyelere oturtmak için sarf ettiği uğraşlarına, hiç kuşkusuz çok daha fazla yoğunlaşacaktır." ifadelerini kullandı.

Tatar açıklamasında, "Alınan bu karar, dışsal şok kaynaklı içinden geçmekte olduğumuz olağanüstü durumun, yurttaşımıza yansımalarını asgariye indirecek çalışmalara büyük katkı sağlayacak, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişki ve iş birliğini çok daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir düzleme oturtacaktır." dedi.

Ersin Tatar, ayrıca kararın ardından, "KKTC’nin mukayeseli üstünlüğüne endeksli çalışmalara yoğunlaşarak lokomotif sektörler olan turizm ve eğitim başta olmak üzere, tüm sektörlerin ilerleyen dönemde çok daha güçlü hale getirileceğine" inanç belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, Türkiye’den KKTC’ye yapılan ihracatlarda 5 Aralık 2022 tarihinden itibaren firmaların döviz yerine Türk Lirası kullanması kararı alınmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar