Sendikalardan "asgari ücret masası üçüncü kez toplansın" çağrısı

3 Kasım 2022

Güncelleme: 3 Kasım 2022

A
A

Hür-İş, asgari ücret masasının toplanması için çağrıda bulundu.

ZgotmplZ

Kendisine bağlı Kamu-İş, DAÜ-Per-Sen, Bay-Sen, Büro-İş, BASS ve Din Gör-Sen sendikalarıyla toplanan Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması için çağrı yaptı.

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını hatırlatan Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, “Çalışma Bakanı’nın yaptığı ‘Asgari ücret 2023’te belirlenecek.’ açıklamasını kabul etmemiz mümkün değildir. Yasa komisyonun bir yılda üç defa toplanabileceğini açıkça belirtiyor. Asgari ücret masasının bir an önce toplanarak yeni asgari ücretin belirlenmesi için gerekli girişimleri bugünden itibaren başlatıyoruz.” açıklaması yaptı.

Eylül sonu itibarıyla dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 9 bin 840 TL olduğunu kaydeden Serdaroğlu, şunları söyledi: 

“Bu rakam sadece gıda harcamaları dikkate alınarak belirlenmiştir. Temmuz ayından ekim ayına kadar hayat  pahalılığı 24.88 olarak gerçekleşti.  Bir önceki asgari ücret toplantısında yüzde 56.76 olarak gerçekleşen hayat pahalılığı, çalışanlara yüzde 41 olarak yansıtıldı.  Verilmeyen yüzde 15’lik kaybı da üzerine eklediğimizde sadece enflasyon kaybı yüzde 40’a ulaşıyor.  Asgari ücretin belirlenmesi ve insanca yaşanabilir bir rakama getirilmesi için hükümetin asgari ücret masasını bir an önce toplaması elzemdir.”


Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının bir önceki aya göre 166 TL artarak, 9 bin 841 TL'ye yükseldiğini duyurdu.

Enflasyon ekimde aylık bazda yüzde 3.42 artarken, yıllık bazda yüzde 120.72 oldu. Bu, enflasyon oranının yüzde 140.5 olduğu Nisan 1995'ten bu yana görülen en yüksek oran.

Ülkede, yüzde 41.21 oranında yapılan son artışla, temmuz ayından bu yana yürürlükte olan net asgari ücret 8 bin 600 TL.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar