Plastik fabrikaları kapanacak mı? Ataoğlu ihraca işaret etti

26 Ocak 2023

Güncelleme: 26 Ocak 2023

A
A

Saplı plastik poşet torba yasağı ile fabrikaların kapanacağı algısının doğru olmadığını kaydeden Ataoğlu, 15 mikrondan ince sapsız plastik torbaların kullanımına devam edileceğini, dolayısıyla, yurt içi ve dışı üretimlerin süreceğini belirtti.

ZgotmplZ MYK

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü'nde yapılan değişiklikle sonucu fabrikaların kapanacağı yönündeki iddiaları yanıtladı.

İlgili tüzükte yapılan değişiklikle, saplı plastik poşet torbaların ücretli veya ücretsiz marketlerde müşteriye verilmesine yasak getirilmişti. 6 ay sonra başlayacak uygulamadan çok hafif sapsız plastik torbaları muaf tutulmuştu.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, tüzüğün değiştirilmesini talep ederek, aksi takdirde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeki makinelerin atıl olacağını, 250 kişinin işsiz kalacağını ve 9 fabrikanın kapanacağını savunmuştu.

Konuyla ilgili  açıklama yapan Fikri Ataoğlu, son günlerde basında çıkan haberlerde sanki fabrikaların kapatılacağı algısı yaratıldığını, sadece saplı plastik poşetlerin kullanımına yasak getirildiğini, 15 mikrondan ince sapsız plastik torbaların kullanımına devam edileceğini, dolayısıyla, yurt içi ve yurt dışı üretimlerin devam edeceğini vurguladı.

Ülkede üretim yapan fabrikaların üretiminin sadece iç piyasa olmadığını anlatan Ataoğlu, iç piyasa için 15 mikrondan ince sapsız manav poşetleri ile her boy çöp poşetleri üretilebileceğini, yurt dışına ihraç edilmek için üretilen tüm naylon poşet ürünlerine ise herhangi bir kısıtlama olmadığını ifade etti.

“MİKROPLASTİK YEDİĞİMİZ ÜRÜNLERE KARIŞIYOR”

Deniz canlılarının ve doğadaki canlıların çoğunda mikroplastik kalıntılarının bulunduğunu ve bu durumun sebzeler dahil her alanda karşılarına çıkmaya başladığını da söyleyen Ataoğlu, Avrupa’da yapılan bir çok araştırmayı takip ettiklerini, plastiğin insan sağlığını çok ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar