Kasaplara göre indirim sözde kaldı: İthal et kaçınılmazdır

9 Aralık 2022

Güncelleme: 10 Aralık 2022

A
A

Başbakan Ünal Üstel, canlı hayvan fiyatlarında indirime gidildiğini açıklamıştı. Bazı kasaplar yüzde 30'a varan indirim yaptı ancak yine fiyatların yukarı çekileceği ifade edildi. Kasaplar ayrıca ithal etin acilen getirilmesi gerektiğini savunuyor.

ZgotmplZ

Başbakan Ünal Üstel, 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada, hükümet olarak yaptıkları girişimler sonucunda canlı hayvan fiyatlarında indirime gidildiğini açıklamıştı. Üstel’in bu açıklamasına muhalefetten sert yanıt gelmişti. Muhalefet ette herhangi bir indirim olmadığını savunmuştu.

MYK Haber olarak tartışmalara konu olan et fiyatlarıyla ilgili olarak Girne'deki kasapların nabzını tuttuk… Bazı kasaplar "sözde" yapılan indirimi etiketlerine yansıttı. Ancak kasaplar fiyatların yeniden artacağını savundu. Kasaplar ayrıca ithal etin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

11 yıldır kasaplık yapan Boysal Paşaoğulları, et fiyatlarında yaşanan mağduriyetle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

80-90 LİRAYA ALINAN ETİN 300 LİRAYA SATILDIĞI DOĞRU DEĞİL

Ailesinde üçüncü kuşak olarak kasaplıkla ilgilenen Paşaoğulları, “Fiyatlardan dolayı işler kötüye gidiyor. Bence burada hayvancının da haklı yönleri var. Ama kasapların da haklı yönleri var. Bugün özellikle bazı hayvancıların söylediği gibi 80-90 liraya alınan eti 300 liraya satıyorlar. Bu gerçekliği olmayan bir şeydir. Doğrudur, 80 liraya kuzu alınır. Ama bir kuzu canlıyken 80 lira, kesildiğinde maliyeti en az 160’tır.  300 lira civarında satılan ürünler kemiksiz olanlardır. 160 liranın üstünde bir kuzuda yüzde 20 yüzde 60 kemik firesi vardır. Bu da 120 liraya denk gelir. Bizim yüzde 20 masrafımız yok mudur? Zaten otomatikman 250 olur. 300 liraya satıldığında kasap ne kazanır; yüzde 20… Kasap yüzde 20’de kazanmasın mı?” diye sordu.

Kasaplık yapan Boysal Paşaoğulları kasapların sorunlarının çözümü için yetkililere seslendi.
“BUNUN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ”

Paşaoğulları, “Fiyat artışları kimsenin elinde olan bir şey değil. Buna hükümetin kendinin bir para biriminin olmaması, Türkiye’de ne olursa bizim de etkilenmemizdir. Başka bir şey değil. Mazot, dolar, yükselir, enflasyon yükselir. Bunun önüne biz geçemeyiz” dedi.

“FİYATLARI ARTIK EZBERE BİLMİYORUM”

"İndirim olacak mı?" sorusuna yanıt veren Paşaoğulları, “Bu fiyatlar geçtiğimiz pazartesi günü güncellendi. Belki de önümüzdeki pazartesi tekrar güncellenecek. Artık fiyatları bana sorsanız ezbere bilmiyorum.  İndirim şu an nasıl olsun? Hayvancılar için ne oldu ki hayvancı da indirim yapsın? Tek problem nedir; son 3 ayda dövizde çok patlama olmadı. Mazot düşer, çıkar. Son 3 ayda 55-60 lira olan canlı dana bir anda 90 oldu. Oradaki patlamadır problem… Parayı elde etme şeklidir aslında… Sütü bize pahalı satmıyorlar, gerçek fiyatından almıyorlar. Yemi, arpayı ucuzlatmıyorlar. 'Biz de o zaman hayvan fiyatlarına ekleyelim' diye düşündüler kendilerince… Peki o zaman ne oldu, bütün insanları Rum’a teslim ettik.” ifadelerini kullandı.

Kasaplar iş veriminin düştüğünü vatandaşların artık gramla alışveriş yapmak zorunda kaldığını belirtiyor.
MÜŞTERİ POTANSİYELİ DÜŞTÜ

Müşteri sayısında büyük düşüş yaşandığına dikkat çeken Paşaoğulları, “Dükkana günde 10 kişi-15 kişi geliyor. Eskiden saatte gelirdi bu kadar insan. Bir yıl önce böyle olurdu, çok eski zaman değil. Eleman azaltıldı. Bir müşteri geldi, 50 liralık kıyma istedi…  50 liralık kıyma 200 gram… Attım bir parça 300 gram geldi, verdim gitti, ne yapayım! Bir de işin duygusal tarafı var. Etkileniyoruz. Eskiden 50-100 liralık aldıklarında 3-4 kişi doyarlardı. Şimdi yarım kilo kıyma 100 lira değil. Durum çok daha kötüye gidecek, 15 Aralık-30 Aralık arası suni bir parlama olacak. 1 Ocak’tan sonrası yok.” diye konuştu.

“KAPATAN KASAPLAR VAR DAHA DA KAPATACAKLAR”

Vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Paşaoğulları şöyle konuştu: “Veresiye artık eskisi gibi istenmez artık müşteri onun olmayacağını bilir. O işi çoktan bitirdik. Biz artık haftalık ödeme yapmayan büyük firmalarla bile çalışmıyoruz.  Kapatan kasaplar var. Daha da kapatacaklar, yılbaşını bekleyenler var. Benim iki dükkanım var değerini bulsa bir tanesini ben de gözden çıkarırım. Kira pound, biz TL kazanıyoruz.”

Kasaplar ithal etin piyasaya sürülmesiyle birlikte vatandaşın bir nebze de olsa nefes alacağını söylüyor.
“İTHAL ET GETİRİLMELİ”

İthal et konusunda düşüncelerini de aktaran kasap Paşaoğulları, “Ben ithal etin gelmesi taraftarıyım. Hiçbir zaman buradaki hayvancıyı bitirmek için değil bu. Zaten öyle bir kesim var ki etin fiyatını sormaz. O müşteri zaten o ithal eti almaz. İthal eti getireceğiz, otele restorana vereceğiz. Dar gelirli vatandaş alacak. Geri kalan kaliteli et. Zaten ne kadar et var ki…  Daha önce de ithal et gelmişti. 2 çeşit et vardı. İthal et normal etten fazla satılmazdı. Tamam şimdi ekonomik durum kötü, ithal et daha fazla satılacak. Bırakalım onu alsınlar. Çünkü böyle giderse dükkanın önünden de geçmeyecekler… Bugün bir tavuk 150 liradır. Her şeyin ithali olduğu gibi etin de olmalı, bunun seçimini halka bırakalım. Rum tarafında 6 euroya da et var, 12 euroya da et var. Bırakalım burada da olsun, devlet vergisini alsın, kaçak et bitsin. Çözüm kolay biraz cesaret lazım” diye konuştu.


“İNDİRİM SÖZDE KALDI”

20 yıllık kasap Necmi Kaya da "sözle" yapılan et indirimini uyguladıklarını ancak fiyatları yeniden arttıracaklarını söyledi.

Kaya, güncel piyasadan söz ederek, “Etlerde 30’ar lira indirime gidildi. Sayın Başbakan ve Bakan ile istişare yaptık. Söz aldık ki; hayvancının kuzuyu 70 liradan, danayı 80 liradan sabitlediğinin sözünü aldık. Bunun üzerine bakanlıktan gelirken fiyat listesini düşürdük. Tahtaya 'Fiyatlar düştü' diye yazdık. Hala daha eski fiyattan veriyoruz.  Bir kesim ucuzlattı. Bir kesim kasap ucuzlatamadı çünkü eski fiyattan eti satın alacağına inanamadı. Bizim elimizde 'stokta et var' diye kestik” dedi.

20 yıllık kasap Necmi Kaya, yaşanan mağduriyeti anlattı. 

Hayvancılar Birliği’nin kasaplara attığı mesajdan söz eden Necmi Kaya, “Hayvancılar Birliği mesaj attı: ‘Hiçbir hayvan kuzuyu 90, oğlağı ise kilosunu 85 liranın altında vermeyin.’ Ben bu fiyatları yine çekeceğim 30-40 lira yukarıya. Ben stokumu tüketiyorum. Başbakan’ın ve Tarım Bakanı’nın sözde hayvancılarla uzlaştığı dediği fiyatlara göre yapılmıştır fiyatlar. Uzlaşılan fiyattan eti alabilirsek bu şekilde devam edebiliriz. Kuzuyu 70 danayı 80 liradan alabilirsem bu fiyatlar devam eder” dedi.

“FİYATLARI DÜŞÜRDÜK DEDİLER AMA SADECE SÖZDE KALDI”

“Birlik 'kuzunun kilosunu 70, danayı ise 80 liraya sabitledik' dedi. Dediler ama öyle bir şey yok.” diyen Kaya, “Sadece bir söz… Biz de o söze göre fiyatlarımızı düşürdük. Ama maalesef sözde kaldı.” İfadelerine yer verdi.

Kasap Kaya, fiyatları açıklanan rakamlara indirdiğini ancak hafta başında yeniden 
yüzde 20-30 artışla satış yapacaklarını açıkladı.
“ET ALMAK İÇİN RUM TARAFINA GİDİYORLAR”

Kasapların şu anda tartışmaya girecek durumda olmadığına vurgu yapan Kaya, “Aldığımız fiyattan üstüne koya koya satacağız. Vatandaşın alım gücü yüzde 50’nin üstünde düştü. Alabilen de Rum tarafına gidiyor. Neden gitmesin? İnsanlar haklı” dedi.

“NEDEN KAÇAK ETE GÖZ YUMULUYOR?”

İthal eti savunduğuna vurgu yapan kasap Kaya, “İthal eti savunuyorum. Üstüne basa basa söylüyorum; neden kaçağa göz yumuluyor? En az yüzde 50 etin kaçak geldiğini hepimiz kabul ediyoruz. Neden bu kapanıp da 3. bir ülkeden veya Türkiye’den resmi yollardan devletten gümrüğünü alarak sağlıklı bir şekilde gelmesine izin vermiyorlar, neden rahatsız oluyorlar? Bu sorunun cevabını Bakanımız, Başbakanımıza sorduk alamadık. Herhangi bir cevap yok. Hayvancının savunduğu; ithal et gelirse hayvancı biter! Hayır zaten geliyor” diye konuştu.

Kasaplar kaçak etle ciddi derecede mücadele edilmesi gerektiğini belirterek ithal etin resmi olarak KKTC'ye getirilmesini istiyor.

Sürekli olarak değişen et fiyatları şimdilik şöyle: 

  • Dana kuşbaşı: 270-290 TL
  • Kuzu kuşbaşı: 325-350 TL
  • Dana Bonfile: 490-500 TL
  • Dana kıyma az yağlı:  230-250 TL
  • Dana kıyma yağsız: 260-290 TL
  • Sucuk: 230-250 TL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar