İki yılda 9 zam kesmedi: Bakanlık "çiğ süte yeni zam peşinde"

10 Ocak 2023

Güncelleme: 10 Ocak 2023

A
A

İki yılda 9 zamla fiyatı 3'e katlanan çiğ süte yeni zam kapıda... Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na, hayvancılık sektörünü sıkıntıya sokacak bu adımdan kaçınma çağrısı yaptı.

ZgotmplZ

2021 ve 2022 yıllarında çiğ süt fiyatlarına toplam 9 kez zam yapan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın yeni yılla birlikte yeni zam planladığı iddia edildi.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB), bakanlığın, hayvancının artan maliyetlerini düşürmek yerine çözümü çiğ süte zam üstüne zam yapmakta gördüğünü iddia ederek,  hayvancılık sektörünü sıkıntıya sokacak bu adımdan kaçınma çağrısı yaptı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Yönetim Kurulu, 2021 yılında; 29 Haziran, 11 Kasım, 29 Kasım ve 14 Aralık tarihlerinde olmak üzere 4 kez, 15 Mart, 15 Nisan, 13 Mayıs, 29 Temmuz ve sonuncusu 29 Eylül'de olmak üzere 5 kez de 2022 yılında çiğ süt fiyatlarında artışa gitti.

Soğuk Zincir İnek Sütü'nün litre fiyatı 29 Haziran 2021'de imalatçı için 10 kuruşluk SÜTEK katkısıyla 3.40 TL, doğrudan gelir desteği ile üreticiye ise 1000 litreye kadar 4 TL, peşin 4.10 TL olarak belirlenmişti.

2022 yılında ilk fiyat düzenlemesine gidilen 15 Mart tarihinde Soğuk Zincir İnek Sütü'nün litre fiyatı imalatçı için 19 kuruşluk SÜTEK katkısıyla 6 TL, doğrudan gelir desteği ile üretici için 1000 litreye kadar 6.51 TL olmuştu.

29 Eylül 2022 tarihinden son yapılan ve halen yürürlükte olan fiyat düzenlemesine göre, Soğuk Zincir İnek Sütü'nün litre fiyatı imalatçı için 25 kuruşluk SÜTEK katkısıyla 9.75 TL, doğrudan gelir desteği ile üretici için ise 1000 litreye kadar 11.30 TL'ye çıkarılmıştı.

SÜTEK Yönetim Kurulu'nun 29 Eylül 2022 tarihinde aldığı 121 no'lu karar doğrultusunda 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olan çiğ süt fiyatları.
SÜTEK AÇIKLAMASINDA NELER VAR?

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın “hiçbir makul ve mantıklı gerekçe olmaksızın, yaklaşmakta olan kuraklığı bahane göstererek halkın en temel ihtiyacı olan çiğ süte zam yapmak istediğini” ileri sürdü.

Birlik, bunun “halkın alım gücünü düşüreceği ve hayvancılık sektörünün sıkıntılara girmesine neden olacağı” uyarısında bulunarak, Bakanlığa “halka zarar verecek bu vahim hatayı yapmaması” çağrısında bulundu.

SÜİB Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkelerin, özellikle pandemi sonrası dönemde oluşan ekonomik olumsuzluklara karşı kendi halkının refahını korumaya yönelik sayısız önlemler alarak, halkın beslenme ve enerji giderlerini azaltmak için var güçleriyle uğraşmakta oldukları belirtilerek, “Hiçbir ülke halkın en temel ihtiyacı olan süt ve süt ürünlerinin fiyatını arttırma yoluna gitmemiştir! Bilakis tüm gücüyle temel gıdaları ucuzlatma yoluna gitmiştir.” denildi.

SÜİB Yönetim Kurulu, ülkede ise Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının, “hayvancının artan maliyetlerini farklı argümanlar kullanarak düşürmek yerine çözümü çiğ süte zam üstüne zam yapmakta gördüğünü ve son 1 yılda çiğ süte 7 kez zam yaptığını savunarak, “Bu durum zaten alım gücü gerileyen halka darbe üstüne darbe vurmuştur. Halkımız fakirleştirilmiş, geçim zorluğu ile karşı karşıya bırakılmıştır.” ifadelerini kullandı.

SUİB, “Gelinen aşamada, yine Bakanlık hiçbir makul ve mantıklı gerekçe olmaksızın yani; ne döviz, ne akaryakıt, ne de yem fiyatları artmışken, yaklaşmakta olan kuraklığı bahane göstererek yine halkın en temel ihtiyacı olan çiğ süte zam yapmak istemektedir.” diyerek, şu uyarıda bulundu:

“İçerde halkımızın alım gücü düşmektedir. Dışarıda ise ihracat, uzun yıllardır zorla kazandığımız dış pazarları kaybetme noktasına getirilmektedir. Bu da pazarlanamayan bir sütün elde kalmasına, heba olmasına ve hayvancılık sektörünün sıkıntılara girmesine neden olacaktır. Bizler SÜİB olarak, Bakanlığın halkımıza zarar verecek bu vahim hatayı yapmamasını arzu etmekteyiz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar