Esnaf dert yandı: Vatandaş eskiden fiyatlara bakmazdı

2 Kasım 2022

Güncelleme: 2 Kasım 2022

A
A

Ekonomide yaşanan sıkıntılar esnafı da çaresiz bıraktı. Girne'de giyim mağazası işleten 20 yıllık esnaf Muti Derin, vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çekti. Derin, "Vatandaş eskiden ürünün fiyatına bakmazdı alırdı" diyerek dert yandı.

ZgotmplZ

Kış mevsiminin vazgeçilmez ürünleri mont ve botlar...

MYK Haber'e konuşan kışlık giyim ürünlerini sizler için araştırdı. 20 yıldır esnaflık yapan Muti Derin, her üründe olduğu gibi, tekstil ürünlerinde de fiyat artışı yaşandığını anlattı.

FİYAT ARTIŞLARI DÖVİZ KURUYLA ALAKALI DEĞİL 

Bilindiği üzere döviz kurunda yaşanan büyük artışlar esnafı da derinden etkilemişti. Ancak  esnaf Muti Derin, fahiş fiyat artışlarından yakındı. Derin "Fiyat artışlarının döviz kuruyla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Dolar 1 lira yükseliyor. Gıda, giyim, 10 lira, 20 lira yükseliyor. Bu artışların kesinlikle dövizle alakası yok. Ben öyle görüyorum" dedi.

ÜRÜN ALIMLARI MALİYETLİ

Ürünleri genellikle Türkiye'den aldığını anlatan Derin, "Ürünleri dışarıdan almak maliyetli oluyor. KDV'si bir yandan, Gümrük Vergisi bir yandan, nakliyesi bir yandan... Bu maliyetler tezgah fiyatlarına mecbur yansıyacak. Bir aldığın ürüne 3-4 lira masraf koyarsan ne yapacaksın?" diye sordu.

EN UYGUN MONT 600 LİRA O DA YAĞMURLUK 

Kışlık mont fiyatları hakkında bilgilendirmede bulunan Derin, "En uygun mont şuanda 600 lira. O da yağmurluk gibi. Diğer montlar kaşe model ve şişme montlar ortalama bin liradan satılıyor. Tabii bu fiyatlar bizde böyle normal markalara gittiğinizde alınmaz. Bir asgari ücretli insan alamaz. Alma imkanı yok" dedi.

Esnaf Mutin Derin, vatandaşların fiyatları pahalı bulduğuna, tek ürün almakta dahi zorlandığını vurguluyor.
BOT FİYATLARI CEP YAKIYOR

Bot fiyatları hakkında da bilgilendirmede bulunan Derin, "Bot fiyatları fason mallar ortalama 400-450 TL civarında... Deri botların fiyatları ise 650 liradan başlar bin liraya kadar gider. Markalı ürünlerin fiyatları uçmuş gitmiş" diye konuştu.

Vatandaşların yazlık ayakkabılara ilgisi azaldı.
ASGARİ ÜCRET KARŞILAMIYOR

Vatandaşların fiyatlardan memnun olmadığına dikkat çeken esnaf Derin, "Vatandaş mağazaya geldiğinde eskiden fiyat bakmazdı. Mont, bot, kazak gibi ürünlere bakardı, seçerdi, koyardı tezgaha fiyatını hesaplardık öderdi giderdi. Şimdi iki parça alıyor bin lira. Adamın asgari ücretine bakıyorsun bir de aldığı ürünlere bakıyorsun, karşılamıyor. Bir türlü olmuyor. Vatandaş iki kazak alacağına bir kazak alıyor. Pantolon alacağına bakıyor, 'eski pantolonla idare ederim' diyor. Alım gücü baya düştü" ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar