
"Destekler ve sigorta ile üreticiye güven veriyoruz"
2 Mart 2025
Güncelleme: 2 Mart 2025
Doğru desteklerle tarımsal üretimin büyüdüğünü belirten Bakan Çavuş, sigorta kapsamını da sürekli genişleterek üreticiye güven verdiklerini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, tarımı sürdürülebilir kılmak için destekleri devamlı güncellediklerini, destekleri belirlerken, verimliliğin nasıl arttırılacağını da düşündüklerini açıkladı.
Bakan Çavuş, TAK’a yaptığı açıklamada, uyguladıkları doğru destekler ve tarım sigortası kapsamının genişletilmesi sayesinde tarımsal üretimin büyüdüğünü ve üreticiye güven verdiklerini ifade etti.
"BÜYÜKBAŞ SAYISI 72 BİNE KÜÇÜKBAŞ 420 BİNE ÇIKTI"
Büyükbaş hayvancılıkta verimliliği arttırma politikalarıyla 2023’te 64 bin olan büyükbaşın 2024’te 72 bine çıktığını belirten Çavuş, büyükbaş süt rekoltesinde de yüzde 9.5 büyüme kaydedildiğini söyledi.
Küçükbaş sayısının 2023’te 330 bin olduğunu, doğru desteklemelerle 2024’te 420 bine çıktığını, Süt Endüstrisi Kurumu tarafından toplanan küçükbaş süt miktarında da yüzde 10.5 artış yaşandığını kaydeden Çavuş, bu büyümeyi, girdi maliyetlerini düşüren ve verimliliği arttırmayı teşvik edici politikalarla sağladıklarını belirtti.
Çavuş, küçükbaşta kaba yem üretimini teşvik için alan bazlı destekleri arttırmaları, akaryakıt desteğini devam ettirmeleri, sertifikalı tohum kullanımına desek vermeleri, sıfır faizli yem ve hibe arpa desteklerinin girdi maliyetlerini düşürdüğünü kaydetti.
Diğer taraftan, kilo başı süt desteğini 2024’te 6 TL’ye, 2025’te ise 10 TL’ye çıkartarak küçükbaş yetiştiricilerini süt sağımına teşvik ettiklerini kaydeden Çavuş, bunun yanında PDO’lu çiftlik işletmelerine ek süt teşviği verdiklerini, bu teşvik sayesinde PDO sertifikası alan çiftlik sayısının 24’e yükseldiğini söyledi.
"YAŞ SEBZE DESTEĞİ YILDA 2'YE ÇIKARILDI"
Yaş sebze için geçmişte sadece yılda bir kez destek verildiğini bunu ikiye çıkardıklarını belirten Çavuş, fide desteğini getirerek kayıtlılığı arttırdıklarını, 2024’te açıkta yetiştirilen yaş sebze ekim alanının bin 400 dönüm artarak 5 bin dört yüz dönüme çıktığını belirtti.
Domates ithalatının 2022’de 2 bin 800 ton, 2023’te 2 bin 200 ton, 2024’te ise 608 ton olduğunu kaydeden Çavuş, "Bu da üretimi doğru desteklerle büyütüp sürdürülebilir bir yapı getirdiğimizi gösteriyor. Bu büyüyen üretimi de sigorta kapsamını genişleterek garanti altına aldık." diye konuştu.
PATATES EKİMİNDE, 3 YILDA İKİ KATTAN FAZLA ARTIŞ
Patates konusuna da değinen Çavuş, "2022’de 360 ton, 2023’te 500 ton, 2024’te 600, bu yıl 750 ton ekilecek. Burada da büyüme var. Bu da doğru destekleme politikası sayesinde oldu. Akaryakıta daha doğru bir destek getirdik. Gübreye ve alan bazına doğru destek veriliyor. Yüzde yüzün üzerinde bir büyüme var." dedi.
Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden de Güney’e sanayi tipi patates ihracatı yapıldığını kaydeden Çavuş, 2024’te 250 ton patates ithal etme nedenin, hava sıcaklıklarının aşırı yüksek oluşuna bağlı olarak mantar hastalığının baş göstermesi ve bu nedenle rekoltenin düşük olması olduğunu anlattı.
HARUPTA BÜYÜMEYE GİDİLECEK
Harupta da plantasyon planları bulunduğunu belirten Çavuş, pandemi sürecinde harup çekirdeği tedarik sıkıntısı yaşanmasından dolayı sentetik muadilinin geliştirildiğini dolayısıyla talepte de gerileme yaşandığını, buna rağmen Bakanlık olarak harup üretiminin devamını sağlamak için 2024’te kilo başı 10 TL destek verdiklerini belirtti.
Bu yıl da desteğin devam edeceğini belirten Çavuş, "Harup çekirdeği muadiline talebin kimyasal olduğu için Avrupa Birliği'nde zamanla azalacağına inanıyoruz, harup plantasyon ısrarımızın nedeni de bundandır." dedi.
"TROPİKAL ÜRÜN YETİŞTİRME ALANI 300 DÖNÜME ÇIKTI"
Tropikal ürün olarak sayılan avokado, ejder meyvesi, mango ve muza destek vermeye başladıklarını belirten Çavuş, bir yıl içerisinde tropikal ürün plantasyonunun (tek tip ürün ekili geniş alanlar) 300 dönüme çıktığını belirtti.
"BAL İTHAL ETME İHTİYACI KALKTI"
Arıcılıkta ülkenin kendi kendine yetecek noktaya geldiğini belirten Çavuş, burada alışılagelmiş desteğin dışına çıkarak anaç arıya destek getirerek verimliliği arttırdıklarını ve ithal etme ihtiyacını ortadan kaldırdıklarını söyledi.
Narenciyede alan bazlı desteği ve gübre desteklerini güncellediklerini, Türkiye’den gelen suyun verildiği bahçelerin 14 bin dönümden 20 bine çıktıklarını kaydeden Çavuş, bu çalışmalarla 34 bin olan narenciye alanının 43 bine çıktığını belirtti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar