Avrupa Merkez Bankası faiz artışını sürdürdü

17 Mart 2023

A
A

Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faizini bu ay da 50 baz puan artırdı. Faizler, 2008’den bu yana en yüksek seviyede...

ZgotmplZ

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele kapsamında üç temel politika faizinde birden bu ay da 50 baz puan artırıma gitti.

Faizler 2008'den bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

Kararla yeni faiz oranları şöyle oldu:

  • Bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren mevduat faizi yüzde 2.50'den yüzde 3'ye,
  • Refinansman operasyon faiz oranı yüzde 3'ten yüzde 3.50'ye, 
  • Marjinal borç verme faizi de yüzde 3,25'ten yüzde 3,75'e yükseldi.

ECB yükselen enflasyonla mücadele etmek için 2011'den bu yana 2022 Temmuz ayında ilk kez faiz artışı kararı almış ve beklentilerin ötesinde faizleri 50 baz puan artırarak, negatif faiz dönemine son vermişti.

Banka, 3 temel politika faizini temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekimde de 75'er baz puan, aralık ve şubatta 50 baz puan artırmıştı.

Piyasalar, ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyordu.

ECB, Temmuz 2022'den önce en son 13 Nisan 2011 tarihinde faiz oranında 25 baz puanla artış yapmıştı.

PİYASA YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

ECB'den karara ilişkin yapılan açıklamada, enflasyonun çok uzun süre çok yüksek kalmasının beklendiği, faiz artırım kararının bu nedenle alındığı belirtildi.

ECB Yönetim Konseyi'nin, mevcut piyasa gerilimlerini yakından izlediğine işaret edilen açıklamada, Euro Bölgesi'nde (Para birimi olarak euroyu kullanan 20 ülke) fiyat ve finansal istikrarı korumak için gereken şekilde yanıt verileceği kaydedildi.

"Euro Bölgesi bankacılık sektörü güçlü sermaye ve likidite pozisyonları ile dayanıklıdır." ifadesi kullanılan açıklamada, ECB politika araçlarının, gerektiğinde Avro Bölgesi mali sistemine likidite desteği sağlama ve para politikasının sorunsuz yönetimi için tam donanımlı olduğu belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar