Omicron'a karşı daha etkili aşı geliştirildi

26 Haziran 2022

Güncelleme: 26 Haziran 2022

A
A

KKTC'de de kullanılan koronavirüs aşısının üreticisi Pfizer-BioNTech, Omicron'a karşı daha etkili aşı geliştirdiğini duyurdu.

ZgotmplZ

Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile aşı ortağı Amerikalı ilaç şirketi Pfizer, güncellenen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının Omicron varyantına karşı orijinal aşıdan daha yüksek bağışıklık tepkisi gösterdiğini açıkladı.

BioNTech'in internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, Omicron varyantına karşı sadece varyantı hedefleyen veya orijinal aşıya varyant koruması ekleyen bir kombinasyon güçlendirici olmak üzere iki farklı yöntem üzerinde çalışma yapıldı.

56 yaş ve üstü 1200'den fazla yetişkinde 30 ve 60 mikrogram olmak üzere iki farklı doz seviyesi test edildi.

Her iki aşının da Omicron varyantına karşı orijinal aşıdan daha yüksek bağışıklık tepkisi gösterdiği bildirilirken varyant ile savaşan antikorlarda önemli artış gözlendi.

Yetkililer, “Omicron varyantı için üretilen aşı, şirketlerin şu an kullanılan aşılarından çok daha fazla bağışıklık sağlıyor. Aşının bir dozunu olan kişide bir ay içinde antikor seviyeleri 13.5’ten 19.6’ya çıktı” açıklamasını yaptı. Hem Omicron hem de orijinal koronavirüsüne karşı geliştirilen aşının ise antikor seviyesini 9.1’den 10.9’a çıkardığı kayıtlara geçti.

Pfizer üst düzey yöneticisi (CEO) Albert Bourla, yaptığı açıklamada, "Bu verilere dayanarak, Omicron'a uyarlanmış çok güçlü iki adayımız (aşı) olduğuna inanıyoruz." dedi.

BioNTech’i kuran şirketin üst düzey yöneticisi Uğur Şahin de, “Bu veriler bize Omicron bazlı aşıların daha çok antikor oluşturduğunu gösteriyor. Omicron varyantının yeni varyantları BA.1’i geride bıraktı ve bağışıklığı yenme riski var. Bu sebeple alt varyantlara karşı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” açıklaması yaptı.

ABD ilaç şirketi Moderna da kısa süre önce geliştirdiği yeni Kovid-19 destekleyici aşısının Omicron varyantına karşı bağışıklık sistemini daha da güçlendirdiğini açıklamıştı.

Pfizer-BioNTech, 2021'de 2,6 milyar doz aşı teslimatı gerçekleştirmiş, bu yıl da 2,4 milyar doz dağıtımı için 100'den fazla ülkeyle anlaşma yapıldığını duyurmuştu.

BioNtech’in geliştirdiği ve Pfizer’ın üretim partneri olduğu "BNT162b2" (Comirnaty) aşısı ya da bilinen adıyla Pfizer/BioNtech aşısı, RNA (mRNA) yöntemiyle üretiliyor. Virüsün genetik kodunun bir parçası, bağışıklık sistemini eğitmek için vücuda enjekte ediliyor.

KKTC'DE AŞILAMADA DURUM

Ülkede yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama programı 15 Ocak 2021 tarihinde başlamış, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, aşı olan ilk isim olmuştu.

Aşılama verileri son olarak 26 Mayıs Perşembe günü Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı.

KKTC'de o tarihe kadar uygulanan aşı miktarı 858 bin 733 adet doza yükselmişti.

KKTC'de tek doz uygulanan Johnson&Johnson ile, çift doz uygulanan Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna ve Sinovac aşıları bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar