ABD'de yeni bir varyant türü ortaya çıktı

2 Ocak 2023

Güncelleme: 2 Ocak 2023

A
A

Koronavirüsle ilgili kötü haber ABD’den geldi. ABD’de “XBB.1.5” adı verilen yeni Omicron varyantı türü tespit edildi. Varyant vakalarının yüzde 41’e ulaşması üzerine yetkililer alarm verdi.

ZgotmplZ

Dünyada pandeminin bitişine yakın olduğumuz ümidi yükselirken, ABD’de ortaya çıkan yeni bir varyant Kovid-19’u tekrar gündeme taşıdı. “New York Post” gazetesine göre, ABD’de XBB.1.5 adlı varyant ile ilgili alarm verildi.

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, söz konusu yeni Omicron varyantı, ülke genelindeki vakaların yüzde 41’ini oluşturuyor. CDC sadece 7 gün önce bu oranın yüzde 21 olduğunu belirtirken, yeni varyantla ilgili vakalarda son bir haftada büyük artış görüldüğüne dikkat çekildi.

Bağışıklığı aşma konusunda diğer Covid alt varyantlarından daha güçlü olan XBB.1.5'in hücreleri hızla ele geçirdiği belirtildi. Columbia Üniversitesi'nden bilim insanları, bu varyantın Covid vakalarının yeniden patlama yapmasına yol açabileceğini, daha önce Covid geçirenlerin de yeni alt varyanta karşı yeterince korunmadığını aktardı.

AŞILAR TAM KORUMA SAĞLAMIYOR

XBB ilk olarak ağustosta Hindistan'da görülmüş ve kısa sürede ülkede baskın alt varyant haline gelmişti. Virüs haftalar içinde XBB.1 ve XBB.1.5 alt varyantlarıyla Singapur dahil Asya’nın birçok kesiminde hızla yayılmıştı.

ABD'de pandemiyle mücadeleye öncülük eden isimlerden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, Kasım'da, Corona virüsünün orijinaliyle Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantlarını hedef alan yeni COVID-19 takviye aşılarının XBB varyantına karşı "biraz koruma sağlayabileceğini, ama en üst seviyede koruma sağlamayacağını" söylemişti.

"KORUYUCU ANTİKORLARI KOLAYCA AŞABİLİYOR"

Johns Hopkins Üniversitesi'nden viroloji uzmanı Andrew Pekosz, XBB.1.5'in diğer alt varyantlardan farklı olduğunu, mutasyon sonucu hücreleri daha kolay ele geçirdiğini vurguluyor. Birçok uzman da bu yeni alt varyantın koruyucu antikorları daha kolay aşabildiğine dikkat çekiyor.

Çeşitli çalışmalarda Omicron'un yeni ortaya çıkan alt varyantlarının Covid aşılarının etkisini zayıflatabileceği ve hastaneye yatışlarda yeniden yükselişe yol açabileceği ortaya konmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar