Üstel'den "telkin" yanıtı: Telkin alsaydım, Atun ile Çoli'yi görevden almazdım

16 Eylül 2022

Güncelleme: 16 Eylül 2022

A
A

Üstel, gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltıda "Telkin alıyor musunuz?" şeklindeki soruya "Telkin alsaydım, Sunat Atun ile Cengiz Çoli'yi görevden almazdım." yanıtı verdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Başbakan Ünal Üstel, bu sabah bir grup gazeteciyle kahvaltıda bir araya geldi.

Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye ile ilişkileri hakkındaki soruyu yanıtlarken, eski Maliye Bakanı Sunat Atun üzerinden mesaj vermeyi tercih etti.

Üstel, bir gazetecinin "Telkin alıyor musunuz?" sorusunu "Telkin alsaydım, Sunat Atun ile Cengiz Çoli'yi görevden almazdım." şeklinde yanıtladı.

Başbakan Üstel,  Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nda (Kıb-Tek) yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmesinde de faturayı Atun'a kesti.

Üstel, haziran sonundan temmuz başına yayılan yakıt krizi sırasında Sunat Atun'la aralarında geçenleri şöyle anlattı:

“Yeni Başbakan olduğum gün, sayın bakan telefonlarını kapatıp yurt dışına gitti. Giderken de pahalı alım yapılmasından başka çaremiz olmadığını söyledi.” 

NELER YAŞANMIŞTI?

Ünal Üstel, 12 Mayıs'ta kurduğu dördüncü UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde Sunat Atun'u Maliye Bakanı olarak atadı.

Atun'un yurt dışında olduğu, haziran sonundan temmuz başına yayılan yakıt krizi sonucu meydana gelen elektrik kesintileri sırasında Maliye Bakanlığı Müsteşarı Cengiz Çoli ile Maliye Bakanlığı, Bakanlık Müdürü Ersan Karataş, Başbakan Ünal Üstel tarafından görevden alındı.

Üstel konuyla ilgili açıklamasında, 7 Temmuz'da gerçekleşen görevden almalara ilişkin, "Ben bu konuda Maliye Bakanımız Sayın Sunat Atun’a ve onun oluşturduğu Kıb-Tek yönetimine güvendim. Sorunun, halkımız daha çok sıkıntı çekmeden çözüme kavuşturulması için hızlı adımlar atılması gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Başbakan Üstel, "sorunlara neden olanlar ve varsa bir ihmalin araştırılması" amacıyla Başbakanlık Denetleme Kurulu’na iki yönlü araştırma yapması için görev verdiğini, Sayıştay Başkanlığı’nın da bu konuda denetçi görevlendirdiğini, aynı zamanda Maliye Teftiş Kurulu’nun da yaşanan süreçle ilgili araştırma yapmasını talep edeceğini açıkladı.

Sunat Atun ise bunun üzerine "Verilemeyecek hesabım yoktur." karşılığını verdi.

25 Temmuz'da Başbakan Üstel bu kez, "görülen lüzum" üzerine Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nu (Kıb-Tek) Başbakanlığa bağlandı

Bu gelişmenin ardından Sunat Atun 26 Temmuz'da istifasını sundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar