TMK Evkaf'ı Maraş'ta taraf kabul etti: Karar ne anlama geliyor?

28 Ocak 2022

Güncelleme: 29 Ocak 2022

A
A

Vakıflar İdaresi, kapalı Maraş bölgesinde bazı taşınmazlara ilişkin müracaatta “ilgili taraf olmak” için yapmış olduğu başvurunun TMK tarafından kabul edildiğini açıkladı.

ZgotmplZ
15 ayda 330 bini aşkın yerli ve yabancı turist Maraş'a ziyarette bulundu.
MYK Haber

Vakıflar Örgütü (Evkaf) ve Din İşleri Dairesi,  Kapalı Maraş bölgesinde bulunan bazı taşınmazların mülkiyet iddialarına ilişkin yapılan bir müracaatta, resmen “ilgili taraf” oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği hüküm uyarınca 2005 yılında KKTC'de bulunan mallarla ilgili bir iç hukuku oluşturmak amacıyla kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin davaya “ilgili şahıs olarak dahil edilmesine” karar verdi.

TMK’nın bugün vermiş olduğu gerekçeli kararda, “Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi'nin ve Abdullah Paşa Vakfı'nın, Taşınmaz Mal Komisyonu huzurunda bulunan müracaatta mülkiyet iddialarının mevcut olduğu, ilgili müracaattaki hususların Vakfın olası mülkiyet haklarını veya menfaatini ilgilendirebileceği” belirtilerek, “Bu nedenle, huzurundaki başvuruya ilgili şahıs olarak dahil edilmesinin ve Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin de ilgili müracaatta söz hakkı verilmesinin daha uygun ve adil olacağına karar vermiştir.” denildi.

Bu karar, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri'nin, Kapalı Maraş bölgesinde mülkiyet haklarına dair yapmış olduğu iddiaları açısından “önemli bir adım” olarak nitelendiriliyor. 

KKTC sınırları içerisinde bulunan Maraş bölgesinin büyük oranda 3 adet vakfa ait arazilerden oluştuğunu ve elinde orjinal İngiliz tapuları olduğunu kaydeden Evkaf, Maraş'taki arazilerin İngiliz sömürge yönetimince 1900'lü yıllarda yasa dışı olarak şahıslara devredildiğini savunuyor.

1974 yılında Türk ordusunun eline geçmesinin ardından Maraş, askerî yasak bölge ilan edilmişti.

Kapalı Maraş'ta, 46 yıldan sonra Ekim 2020'de kademeli açılım sürecinin başlatılmıştı.

Türkiye ve KKTC makamları, Maraş'ta taşınmazı olan Rumlara ve diğer vatandaşlara, Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurmaları çağrısı yapıyor.

Gazimağusa bölgesi içerisinde yer alan, kademeli açılma süreci 8 Ekim 2020'de başlayan ve Temmuz 2021 itibarıyla ikinci aşamaya geçilen Maraş'ta şu ana kadar yüzde 3,5'lik bölüm askeri bölge statüsünden çıkarılarak sivilleştirildi.
AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Taşınmaz Mal Komisyonu huzurunda 1732/2011 başvuru numaralı dosya altında, Kapalı Maraş bölgesinde bulunan bazı taşınmazlarla ilgili olarak mevcut bulunan bir müracaatta, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin Mülkiyet iddialarına bağlı haklarını içeren bir talebine binaen, Komisyon huzurundaki davada, ilgili taraf olmak için yapmış olduğu başvuru Taşınmaz Mal Komisyonu tarafından kabul edilmiştir. Taşınmaz Mal Komisyonu, duruşma sonucu 28.01.22 tarihinde vermiş olduğu gerekçeli karar ile, sair hususlar yanında Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesinin ve Abdullah Paşa Vakfının, Taşınmaz Mal Komisyonu huzurunda bulunan müracaatta mülkiyet iddialarının mevcut olduğunu, ilgili müracaattaki hususların Vakfın olası mülkiyet haklarını veya menfaatini ilgilendirebileceğini ve bu nedenle, huzurundaki başvuruya İlgili Şahıs olarak dahil edilmesinin ve Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin de ilgili müracaatta söz hakkı verilmesinin daha uygun ve adil olacağına karar vermiştir. Vakıflar Örgütü ve Din İşlerinin, Kapalı Maraş bölgesinde mülkiyet haklarına dair yapmış olduğu iddiaları açısından önemli bir adım olarak kabul edilen bu karar, detaylı olarak incelendikten sonra kamuoyuna daha kapsamlı bilgi verilecektir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar