Meclis 'Hükümet Programı' gündemiyle toplanıyor

15 Mayıs 2022

Güncelleme: 16 Mayıs 2022

A
A

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün toplanacak ve “Hükümet Programı üzerindeki görüşmeleri” yapacak. Görüşmelere muhalefet partilerinin katılması beklenmiyor. 

ZgotmplZ

Ünal Üstel  başbakanlığındaki UBP-DP-YDP Hükümeti’nin kabinesi geçtiğimiz perşembe günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından onaylanmış, ardından Cumhuriyet Meclisi’ne sunulmuştu.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.00’da Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında toplanacak ve “Hükümet Programı üzerindeki görüşmeleri” yapacak.

Hükümet Programı üzerinde yapılacak görüşmelerin ardından bir gün sonra güven oylaması yapılacak.

MUHALEFETİN DURUMU BELİRSİZ

Geçtiğimiz cuma günü Hükümet Programı Cumhuriyet Meclisi’nde okunmuştu. Genel Kurul'a muhalefet partileri CTP ile HP milletvekilleri katılmamıştı.

Gerçekleşecek görüşmelere de muhalefet partilerinin katılması beklenmiyor.

Muhalefetin katılmadığı Genel Kurul'da Hükümet Programı üzerindeki görüşmelerin başlamasıyla bitmesi bir olacak.

DP ile YDP'nin güven oylamasından bir gün önce desteğini çektiği bir önceki hükümetin, Programı üzerinde yapılan görüşmelerde de muhalefet partileri katılmamıştı.

UBP Lefkoşa Milletvekili Olgun Amcaoğlu, yeni hükümette Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevinden bir gün sonra istifasını istemiş, Başbakan Ünal Üstel'in ısrarının ardından istifadan vazgeçmişti.

Perşembe günü kurulan hükümette UBP Genel Başkanı Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Sağlık Bakanı Ali Pilli ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Kutlu Evren, yeni kabinede yer almadı.

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,4, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin 29 milletvekili bulunuyor. Hükümetin güven oyu alması için 26 milletvekilinin ''Evet'' oyu kullanması gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar