Hükümet yabancıya taşınmaz alımını zorlaştırıyor: İşte 4 kritik değişiklik

7 Ekim 2022

A
A

Hükümet, devletin gelirlerinin ve yabancının mülkiyet hakkının korunması amacıyla yabancılara mal edinme yasasında kritik değişikliklere gidiyor.

ZgotmplZ

Hükümet, önemli düzenlemeler içeren Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Önerisi'ni dünkü (6 Ekim) Resmi Gazete’de yayımlayarak, halkın bilgisine sundu.

Öneri ile yasada, 4 konuda değişiklik öngörülüyor. Buna göre;

  • Bir konut veya bir apartman dairesinin yapımı için 5 dönüm olan arazi şartı, 2 dönüme indirilecek.
  • Yatırım amaçlı uzun vadeli kiralamada bankaya "en az 3 (üç) milyon euro yatırma" kuralı, "en az 25 (yirmi beş) milyon euro"ya yükseltilecek.
  • Ülkede ikamet etmek isteyen yabancıların yatırım amaçlı mal alımlarına izin verilmeyecek.
  • 6 ay içeresinde koçan alınmaması halinde vergi, resim ve harçları 2 kat, 1 yıl yapılmaması halinde ise 5 kat artırılacak. 1 yılın sonunda Bakanlar Kurulu'nun yabancılara tanıdığı mal edinme izni kararı kendiliğinden yürürlükten kalkacak.

Önerinin genel gerekçesi işe şöyle belirtildi:

"Bir ada ülkesi olan KKTC'nin topraklarının sınırlı olduğu objektif bir gerçektir. Bunun yanı sıra, emlak fiyatlarındaki artış ve Türk Lirası'nın değer kaybı, vatandaşların konut hakkını kullanamamasına, bilhassa gençlerin ev sahibi olamamasına neden olmaktadır. Emlak fiyatlarındaki dengeleri belirleyen çeşitli faktörler olsa da, yabancılara mal satışının artması, vatandaşları gerek moral gerekse maddi yönden olumsuz etkilemektedir. Böylesi bir atmosferde yabancıların uzun vadeli kiralayabileceği ve alabileceği taşınmaz malları sınırlandırmak ve yatırım amaçlı mal alımına izin verilmeyeceğini yasada belirtmek vatandaşların ve ülkemiz doğasının menfaatine olacaktır."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar