Belediyeler reformu yeni krizlere gebe: Erhürman'dan uyarılar geldi

11 Ağustos 2022

Güncelleme: 12 Ağustos 2022

A
A

28 belediyeden 15’inin kapatılmasını öngören yerel yönetimler reformu için kurulan geçici ve özel komite çalışmalarına başlarken, muhalefetten tepkiler yükseliyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Belediyeler reformu kapsamında yerel yönetimlerle ilgili mevzuat hazırlamak üzere Cumhuriyet Meclisi bünyesinde oluşturulan ad-hoc (geçici-özel) komite 9 Ağustos'ta çalışmalarına başlarken, yerel seçimleri 27 Kasım'a erteleyen hükümet, seçimin startını vermek amacıyla, reformu bir an önce Meclis'ten geçirmeye çabalıyor.

Nisan ayında olaylara neden olan reformun görüşülmesi için ad-hoc komite kurulmasını sağlayan muhalefet ise, süreci-oldu-bittiye getirmek istediği gerekçesiyle iktidara tepki gösteriyor.

Başbakan Ünal Üstel'in "Şartlar ne olursa olsun reformu bu ülkede yapacağız. Önümüzdeki hafta Meclis'i toplantıya çağırıp sonlandıracağız. 13 de 15 de 18 de olur." açıklamasının ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, yerel yönetimler reformu ile ilgili son gelişmeler hakkında bu sabah Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Erhürman, “Ülkedeki kaosa yerel yönetimlerle ilgili kaos da eklenecek gibi görünüyor... Parmak hesabıyla yerel yönetimleri kaosa sürüklemek istiyorlar… Buna izin vermeyeceğiz.” dedi.

CTP’nin yerel yönetimlerde reform istediğini, bunun bir fırsat olması için çaba gösterdiğini, ortaya bir model koyduğunu ifade ederek, ad-hoc (geçici-özel) komitede görüşülen düzenlemenin Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) çoğunluğunun olduğu idari komiteye çekildiğini söyleyen Erhürman, “Dert siyasidir…” dedi.

Erhürman, bugünkü komite toplantısına katılacaklarını, UBP’yi yeniden akıl yoluna çağıracaklarını ifade ederek, belediyelerin sayısının azaltılmasının reform olmayacağını belirtti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, haziran ayında konuyla ilgili açıklamasında, "Eğer geçici ve özel komiteden bir uzlaşı çıkmazsa, idari komitede ilgili yasaların geçirilmesini ve belediyelerin sayısının azaltılmasını hedefliyoruz." şeklinde konuşmuştu.

BAŞBAKAN ÜNAL ÜSTEL NE DEMİŞTİ?

Başbakan Ünal Üstel, önceki gün katıldığı bir programda reform çalışmasının önümüzdeki hafta Meclis’e geleceğini açıklamıştı.

Üstel, “Uzlaşıyla bu sayıyı belirlemek istiyoruz. Şartlar ne olursa olsun reformu bu ülkede yapacağız. Ama uzlaşı kültürüyle gitmeye gayret ediyoruz. Belirlenen kriterler doğrultusunda komite bugün çalışacak ve sayı da belirlenecek. Önümüzdeki hafta Meclis'i toplantıya çağırıp sonlandıracağız ve seçimin startını vermiş olacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

Ünal Üstel, belediyelerin sayısı konusunda ise “Kesin bir sayı yok. Kriterler ne gerektirirse onu yapacak. 13 de 15 de 18 de olur. Rapor çıktı 17-18 olabilir deniyor. Olabilir. Popülizm yapmayın, toplumu germeyin. Bırakın ad-hoc komitesi yapsın.” şeklinde konuşmuştu.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Hükümet, belediyelerin birleştirilerek, sayısının azaltılması amacıyla "Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı" ile "Mülki Yönetim ve Bölümleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı" hazırlamıştı.

19 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine getirilen tasarıların 7 Nisan'da İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde görüşülmesine başlanmıştı.

Belediye sayısının 28'den 13'e düşürülmesini ve başkanlar için de "danışman" formülünün devreye sokulmasını öngören reform paketi, Meclis önünde belediyelerin eylemlerine sahne olmuş, komite çalışmalarını tamamlayamamıştı.

Cumhurbaşkanlığı'nda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın daveti üzerine bir araya gelen siyasi parti liderleri,  yerel yönetimlerle ilgili mevzuat hazırlamak üzere ad-hoc (geçici-özel) komite kurulması konusunda uzlaşmıştı.

19 Nisan'da Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, yerel yönetimlerle ilgili mevzuat hazırlamak üzere tüm partilerden toplam 5 üyenin görev yapacağı “Yerel Yönetimlere İlişkin Mevzuatı Hazırlanmak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite” oluşturulmuştu.

Komitede UBP’yi temsilen Emrah Yeşilırmak, CTP’yi temsilen Devrim Barçın, DP’yi temsilen Hasan Tosunoğlu, HP’yi temsilen Ayşegül Baybars, YDP’yi temsilen Talip Atalay'ın yer alması kararlaştırılmıştı.

Haziran ayında yapılması gereken yerel yönetimler seçimi de, reform gerekçesi ile 27 Kasım ayına ertelenmişti.

TASARI HAKKINDA

Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesinde, tasarının, belediyelerin yeniden yapılandırılarak modernleştirilmesi ve belediyelerin birleştirilerek halka daha etkin ve verimli hizmet verilmesini sağlaması amacıyla yapıldığı kaydediliyor.

Tasarıda “belediyelerin fiziki ve beşeri olanaklarının birleştirilerek hizmet kalitesinin ve verimliliğin arttırılmasına, daha etkin ve verimli hizmet verebilmelerine olanak sağlanmasına, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilerek büyük çaplı projelerin hayata geçirilmesine imkan sağlamak” için mevcut belediyelerin tüzel kişiliklerinin, isimlerinin ve sınırlarının düzenlendiği ifade ediliyor.

Tasarı, belediyelerin birleştirilmesinde izlenecek yöntem, belediye sınırlarının belirlenmesi, tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerde görev yapan personelin durumu ve belediye hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

 BİRLEŞTİRİLECEK 15 BELEDİYE

"Belediyelerin geliştirilmesi, daha özerk ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulması ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışmalarına yardımcı olma hedefiyle" tüzel kişiliği kaldırılacak 15 belediye şöyle sıralanıyor:

  1. Dipkarpaz
  2. Büyükkonuk
  3. Serdarlı
  4. Yeniboğaziçi
  5. Tatlısu
  6. Vadili
  7. İnönü
  8. Paşaköy
  9. Beyarmudu
  10. Akıncılar
  11. Esentepe
  12. Çatalköy
  13. Lapta
  14. Alsancak
  15. Alayköy
TOPLAM 13 BELEDİYE

Yeni tüzel kişilik oluşturularak birleşmenin olacağı belediyelerin yeni isimleri ise şöyle öngörülüyor:

  1. Yeni Karpaz Belediyesi
  2. Büyük Mehmetçik Belediyesi
  3. İskele Belediyesi
  4. Kuzey Mesarya Belediyesi
  5. Gazimağusa Belediyesi
  6. Güney Mesarya Belediyesi
  7. Değirmenlik Belediyesi
  8. Girne Belediyesi
  9. Akdeniz Belediyesi
  10. Lefkoşa Belediyesi
  11. Gönyeli Belediyesi
  12. Güzelyurt Belediyesi
  13. Lefke Belediyesi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar