Ateşler yakılacak, dilekler tutulacak: Hıdırellez kutlanıyor...

5 Mayıs 2022

Güncelleme: 5 Mayıs 2022

A
A

"Baharın habercisi" kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştukları gün olduğuna inanılan "Hıdırellez" renkli ritüellerle kutlanıyor.

ZgotmplZ

Asırlardır kutlanan renkli buluşma "Hıdırellez" bu yıl da renkli ritüellerle kutlanıyor.

Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkan Hıdırellez, her yıl 5-6 Mayıs'ta kutlanıyor.

Hıdırellez, Türkiye ile Makedonya'nın ortak çalışması sonucu 2017'de "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri"ne kaydettirilmişti.

HIDRELLEZ NEYİ SİMGELİYOR?

Hıdrellez tabiatın canlanmasını, toprağın bereketlenmesini, dertlerden kurtulunmasını ve Hızır ile İlyas peygamberlerin buluşmasını simgeliyor.

Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanılıyor.

HIDRELLEZ GECESİYLE İLGİLİ İNANIŞ NEDİR?

Halk inancına göre, peygamber olan Hızır ile İlyas, her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece bir gül ağacı altında buluşuyor.

Halk inancına göre peygamber olan ve ölümsüzlüğe sahip Hızır ile İlyas, her yıl sadece bir kez buluşuyor.

Bolluk, bereketi simgeleyen kişiler oldukları için onların ayaklarını bastığı her yerin yeşerdiği, temas ettikleri her şeyin bereketlendiği ve şifa dağıttıkları kabul ediliyor.

HIDRELLEZ KUTLAMALARI NASIL YAPILIYOR?

Ateşten atlama, dilek dileyip bir ağaca bez bağlama, gül ağacı altına isteklerini çizme, çeşitli çiçekleri kaynatarak içme, genç kızların kısmet açmak için küpe, yüzük gibi eşyalarını bir gün çömlekte kilitli tutması gibi ritüeller yüz yıllardır nesilden nesile aktarılıyor. Bereket getireceğine inanıldığı için gül ağacının dibine para da gömülüyor.

Hıdırellez nedeniyle ateşler yakılıyor ve dilek tutularak bunun üzerinden atlanıyor.

HANGİ KÜLTÜRLERDE TANINIYOR?

Hıdırellez'i bayram olarak kutlayan Romanlar, bu güne "Kakava" ismini veriyor.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanı sıra Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde "bayram" olarak değerlendiriliyor.

Söz konusu gün, dünyanın farklı yerlerinde Ağrice, Altı Mayıs, Aya Yorgi, Aziz George, Bahar Bayramı, Ederlez, Eğrice, Eğrilce, Hederlez, Hıdrellez, Hiderlez, Hızır ile İlyas, İderlez, İlk Yaz, Mantifer, Mar Curcos, Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) gibi isimlerle de anılıyor.

Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul ediliyor. Bugünü Rum Ortodokslar "Aya Yorgi", Katolikler "Aziz George" günü olarak kutluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar