Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri'nin 2'ncisi Arkhe'de

28 Şubat 2025

Güncelleme: 28 Şubat 2025

A
A

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve bugün açılış konuşmalarıyla başlayacak olan Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri'nde, iki gün boyunca çeşitli panel, söyleşi ve sergiler yer alacak.

ZgotmplZ
Tuncer Bağışkan, üniversite yıllarında...

8 Aralık 2023'te vefat eden arkeolog, araştırmacı ve yazar Tuncer Bağışkan'ın anısına düzenlenen "Tuncer Bağışkan Kültür, Tarih ve Bellek Günleri"nin, bu yıl ikincisi yapılıyor.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin inisiyatifiyle Arabahmet Bölgesi Geliştirme Şirketi Ltd. tarafından kurulan Arkhe’nin düzenlediği etkinlik, Kıbrıs Türk kültürel mirası ve tarihi üzerine çeşitli paneller, söyleşiler, atölyeler ve sergilere ev sahipliği yapacak.

Geçen yıl ilki gerçekleştirilen etkinlikte Tuncer Bağışkan’ın çalışmaları üzerinden Kıbrıs’taki somut ve soyut kültürel mirasın kayıt altına alınması tartışmaya açılmıştı. Bu yılki programda da tarih yazımı, toplumsal bellek, kültürel miras ve sanat tarihi gibi konular ele alınacak.

28 Şubat Cuma:

Lefkoşa Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, etkinlik bugün 14.00’te açılış konuşmalarıyla başlayacak. Arkhe Direktörü Halil Duranay, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Eski Müdürü ve İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komite Üyesi İlkay Feridun ile Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı etkinliğin açılışında konuşacak.

Saat 15.15’te “Kent Müzeleri ve Kent Arşivleri” paneli düzenlenecek. Panelde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Aytaç Ünverdi, Eskişehir Kent Belleği Müzesi hakkında bilgi verecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Serhan Kemal Saygı ise Türkiye’nin ilk kent arşivi ve müzesi olan APİKAM’ı anlatacak. Panelin moderatörlüğünü Mağusa Kent Müzesi Derneği (MAKEMÜD) Başkanı Uğur Ulaş Dağlı yapacak.

Günün son oturumunda, saat 17.15’te “Arşiv Üzerine: Bir Modern Geçmiş – Abdullah Onar’ın 60 Yılı” başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Sanatçı Anber Onar konuşmacı olarak yer alacak, söyleşinin moderatörlüğünü ise kent araştırmacısı ve Arkhe Yürütme Kurulu Üyesi Özlem Ünsal üstlenecek.

1 Mart Cumartesi:

Günün ilk etkinliği saat 11.00’de “Arşiv: Neyi, Neden, Nasıl Biriktiririz?” başlıklı panel ile başlayacak. Kent araştırmacısı Murat Tülek, kentsel hafıza ile mekânsal bilgi ilişkisini ele alırken, küratör ve araştırmacı Meriç Öner arşivin sureti üzerine konuşacak. Araştırmacı Umut Sülün ise bireysel ve kolektif hafıza bağlamında arşivin işlevlerini değerlendirecek. Panelin moderatörlüğünü kent araştırmacısı ve Arkhe Yürütme Kurulu Üyesi Özlem Ünsal üstlenecek.

Saat 13.00’te öğle arası verilecek, ardından 14.00’te “Birlikte: Hatırla Unutma” başlıklı atölye çalışması gerçekleştirilecek. Fotoğraf sanatçısı ve Arkhe Yürütme Kurulu Üyesi İlkyaz Portakalcıoğlu tarafından yürütülecek atölyede, belgeleme ve arşiv oluşturma teknikleri ele alınacak.

TUNCER BAĞIŞKAN KİMDİR?

21 Ocak 1947’de Lefkoşa’da doğan Tuncer Bağışkan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Prehistorya ve Arkeoloji Bölümü'nü bitirdi.

1 Ağustos 1975’te Kumarcılar Hanı’nda işçi statüsüyle çalışmaya başlayan Bağışkan, ilk kazısını 1976’da Pınarlı’da (Vitsada) yaptı; Akdeniz, Kırnı, Çamlıbel’deki önemli kazı çalışmalarına da katıldı.

Tuncer Bağışkan, 2000 yılında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdür Yardımcılığı görevinden emekliye ayrıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar