Ortaylı'nın ikinci dedelik sevinci

24 Mart 2023

A
A

Tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, ikinci kez dede olmanın mutluluğunu yaşıyor.

ZgotmplZ

Prof. Dr. İlber Ortaylı, ikinci kez dede oldu.

Kişisel sosyal medya hesaplarından, kızı Tuna, ilk torunu Deniz Ali ile yeni torunu ile birlikte hastaneden bir kare paylaşan Ortaylı, altına şu notu düştü:

"Hayatımın en mutlu anlarından biri. Sevgili kızım Tuna ve Sertaç bana bir de kız torun gösterdiler. Defne'nin mutlu bir zamanda ama her şeyden önce güvenli bir ülkede büyümesini ve yaşlanmasını diliyorum. Diğer torunum Deniz Ali de böylelikle çok istediği bir kız kardeşe sahip oldu. Güzel günlerde hep birlikte olmaları dileğiyle."

İLBER ORTAYLI KİMDİR?

İlber Ortaylı 1947 yılında Avusturya Bregenz’de dünyaya gelmiştir. Kırım Tatarı bir ailenin çocuğudur. 2 yaşında ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etmiştir.

Ankara Atatürk Lisesinden mezun olduktan sonra üniversite eğitimi için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesini tercih etmiş daha sonra Tarih bölümünü de okumuştur. Büyük Tarih profesörü Halil İnalcık’ın öğrencisidir.

Ortaylı yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesinde Merhum Halil İnalcık ile yapmıştır.

Yaşayan kütüphane olarak isimlendirilen Türk tarih profesörü İlber Ortaylı 7’den 70’e herkese tarihi sevdiren ince ve keskin zekâsı, esprili karakteri ile Türk halkının bağrına bastığı Türk Tarih Kurumu Şeref Üyelerinden biridir.

İlber Ortaylı Viyana’da Dil, Tarih ve Coğrafya eğitimi almıştır. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktor olarak göreve başladı. Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu çalışması ile doçentliğe yükseldi.

Devletin akademik politikalarına karşı geldi tepki olarak istifasını verdi İlber Ortaylı. İstifasından sonra birçok ülkede misafir öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1989 yılında tekrar Türkiye’ye döndü ve Profesör oldu. Yabancı ve yerli birçok dergide Osmanlı ve Rus tarihi ile yazılar yayınladı.

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden olan Galatasaray ve Bilkent üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Topkapı müzesinde Müze Başkanı oldu ve 2012 yılında yaş haddinden dolayı emekliye ayrıldı. Geçtiğimiz yıl tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülüne layık görüldü.

7 dil (İtalyanca, Türkçe, İngilizce, Rusça, Farsça, Almanca ve Fransızca) bilen büyük tarih üstadı İlber Ortaylı akademik yaşamı boyunca birçok kitap yazmış ve çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Kaleme aldığı kitaplar gencinden yaşlısına herkesin okuması gereken eserlerdir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar