Kıbrıslı Türk gençler yaşam kalitesinin artmasını istiyor

19 Ocak 2023

Güncelleme: 19 Ocak 2023

A
A

Güney Kıbrıs’ta yapılan araştırmaya göre her 4 gençten 3’ünün hayat kalitesinden memnun olduğu ortaya çıktı. MYK Haber olarak biz de Kıbrıslı Türk gençlere “KKTC’de yaşamaktan memnun musunuz? Yetkililerden talepleriniz nedir?” sorularını yönelttik.

ZgotmplZ Temsili

Geçtiğimiz ay Rum basınına yansıyan bir araştırma, Güney Kıbrıs’ta her 4 gençten 3’ünün, hayat kalitesinden memnun olduğunu ortaya koydu. Gençlerin ayrıca temel meşguliyetlerinin aile ve arkadaşlarıyla zaman geçirmek, spor yapmak ve internet ile sosyal medyada gezinmek olduğunu; haber almak için de dijital haber portallarını takip ettikleri belirtildi.

GENÇLER ÜLKE SORUNLARIYLA YAKINDAN İLGİLİ

KKTC’ye yaşayan gençler ise gelecek kaygısıyla karşı karşıya… KKTC’deki gençler ülke meseleleriyle yakından ilgileniyor. KKTC’de yaşamaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Kıbrıslı Türk gençler, ülkede yaşanan sorunlara da bir o kadar da hakim. Gençler özellikle ülkede dövize endeksli yaşamın olumsuzluklarından da şikayetçi…

KÜLTÜREL AKTİVİTELER ARTTIRILMALI

Kıbrıslı Türk gençlerin kiraların fahiş artışından rahatsız olduğu gözlendi. Gençlerin yaşam standartlarını yükseltecek sosyal ve kültürel aktivitelerin arttırılması ülkeyi yönetenlerden en büyük beklentisi olarak karşımıza çıkıyor…

TOPLU TAŞIMA SORUNU ÇÖZÜLSÜN

Gençlerin ülkede yaşanan barınma sorunu ve eğitim alabilecekleri yeni bölgeler oluşturulması da beklentileri arasında… Toplu taşıma sorununa da dikkat çeken Kıbrıslı Türk gençler, toplu taşıma araçlarının ücretlerinde de indirime gidilmesini istiyor.

Kıbrıslı Türk gençler MYK Haber'in “KKTC’de yaşamaktan memnun musunuz? Yetkililerden talepleriniz neler?” sorularını şöyle yanıtladı:

Yasin Surmutu  (26 yaşında)
"KKTC'DE YAŞAMAK SON DERECE GÜVENLİ"

"Kıbrıs’ta yaşamak ile Türkiye arasında herhangi bir fark kalmadı. Çünkü günümüzde pahalılık refah düzeyinin düşmesi alım günün düşmesi işsizliğin artmasından dolayı ortada derecede memnunum.

Memnuniyetimin çoğunluğu Kıbrıs halkının birlik ve beraberliği hep birlikte yaşamaktan kaynaklıdır.

Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs bir tatil cenneti olarak dünyanın en meşhur adalarından bir tanesidir. Kıbrıs’ta yaşam Avrupa standartlarında ortak kalitede yaşam standartları sunar. Bu nedenle sadece tatil için değil, yaşamak içinde güzel bir yerdir.

3 kişilik bir aile olarak hesaplarsak faturalar dahil konaklama 4 bin ile 7 bin TL arasındadır. Gıda masrafı 2 bin liradır. Toplamda 20 bin TL civarındadır. Meslek gruplarına göre maaşlar değişebiliyor. Ada insanları genel olarak sakin ve huzurlu bir hayat sürüyor. Yaşam kalitesi de oldukça iyidir. Hayat yavaş aksa da güvenli bir yaşam vardır. Eğlence kulüplerinde insanlar rahatça eğlenebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ne göre daha az iş bulunur, fakat maaş daha yüksektir. Kıbrıs’ta eksikler, alt yapı ve ulaşımda yaşanan sıkıntıdadır. Genel tüketim ürünlerinde eksiklikler vardır. Kıbrıslı gençler ve öğrenciler olarak, ders çalışılabilir bir ortam oluşturulmalı, okul içi teknolojiler geliştirilmeli, barınma konusunda destek ve tedbirler sağlanmalıdır. Bu konuların ele alınması desteklenmesi gerekmektedir."


Vedat Süngü (23 yaşında)
"EN BÜYÜK SORUN EV KİRALARI"

"Toplum taşıma en büyük sorunlarımız arasında. Ve en büyük sorun ev kiralarıdır. Girne, Lefkoşa ve Mağusa bölgesinde ev kiraları yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Dövize endeksli bu kiralar TL’ye sabitlenmesi Kıbrıs’a gelecek öğrencilerin ve yaşayacak olan insanların yaşam standartlarını daha da yükseltilmesine neden olabilir. Toplu taşıma yeterli değil, yeterli olmamasına rağmen de fiyatlar akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle tavan yapmış durumdadır. Şehir içi indi-bindi 19 TL buna bir çözüm getirilmeli, Sosyal Aktivitelere baktığımız zaman gece hayatı Kıbrıs’ta ön plandadır. Bu bunun gece hayatı değil de daha çok tiyatro salonları, kültürel tarihsel geziler veya bu tarz etkinliklerle daha iyi olabileceğini düşünüyorum."


Mehmet Ali Baş (20 yaşında)
"KIBRIS'TA YAŞAMAKTAN ÇOK MEMNUNUM"

"Kıbrıs’ta yaşamaktan memnunum. Genel olarak bir sıkıntısı yok. Yaşam şartları daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Girne’ye bakacak olursak bir trafik sıkıntısı vardır. Bu trafik sorununun yetkililer tarafından çözülmesi gerekiyor. Girne’de bir çevreyolu olması gerekiyor. Sosyal etkinlik alanları da geliştirilmeli, tiyatro salonları, biz gençlerin eğitim görebileceği alanlar arttırılmalı.  Eskiden ulaşım fiyatları daha azdı. Ulaşım fiyatları sürekli arttı. Ulaşım fiyatlarında acilen bir çözüm bulunması gerekiyor. Fiyatların artması ekonomik açıdan bizleri etkilemektedir. Ulaşım fiyatlarında güncelleme yapılarak mağduriyet düzeltilmelidir. Bu konuda şikayetçiyim. Öğrenciler olarak ulaşımın daha makul ücretlere çekilmesini istiyoruz."


Yunus Genç (20 yaşında)
"ALT YAPI VE ULAŞIM SIKINTISI VAR"

"Kıbrıs’ta yaşamaktan son derece memnunuz. Ben kaplıca köyünde yaşıyorum. Özellikle doğal güzellikleri bakımından eşsiz bir noktadayız. Kıbrıs’ın eksik yönleri de biz gençleri etkilemektedir. Kıbrıs’ta bir alt yapı sıkıntısı var. Ulaşımda yaşanan sıkıntılar var. Okullar da sıkıntılar var. Hastanelerin onarılması gerekiyor. Devletin bazı konularda yetersiz kaldığı gözümüzle gördüğümüz bir gerçek. Hızlı bir işleyiş olması gerekiyor. Ulaşım da aksaklıkların giderilerek toplu ulaşım ağı genişletilmeli ve yolcu taşıma ücretlerinin aşağılara çekilmesi gerekmektedir."


Emre Okaner (23 yaşında)
"BARINMA KONUSUNDA ENDİŞELER GİDERİLMELİ"

"Kıbrıs’ta yaşamaktan son derece mutluyuz fakat, bazı eksiklikleri de görmezden gelemeyiz. Gençler için sosyal aktivite yapılacak alanlar yeterli değildir. Ulaşımda yaşanan sıkıntıların da bir an önce çözülmesi taraftarıyım. Ulaşım fiyatları sürekli artışta… Bunun önüne geçilerek vatandaşların alım gücüne oranla yeniden güncellenmesi gerekmektedir. Kıbrıs’ta ayrıca kültürel anlamda gelişim için tiyatro sahneleri yapılarak gençlerin bu oyunları takip edebilmeleri açısından yatırımlar hayata geçirilmeli. Ev kiraları da günden güne artmaktadır. Ev kiralarında yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesi için önlemler alınmalıdır. Öğrencilerin barınma konusunda endişelerinin giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar