İngiliz sömürgesine karşı direnişte şehit edilenler unutulmadı

27 Ocak 2023

Güncelleme: 27 Ocak 2023

A
A

Kıbrıs Türk halkının İngiliz Sömürge Yönetimi’ne karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler Lefkoşa’da anıldı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türkü'nün 27-28 Ocak 1958’de sergilediği mücadele ve mücadelede şehit düşenler Lefkoşa’da Şehitler Anıtı ve şehitlerin bazılarının gömülü olduğu Küçük Kaymaklı Mezarlığı'nda düzenlenen törenlerle anıldı.

Törenlere Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, Lefkoşa Türk Belediyesi ve bazı kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Törene katılanlar hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı söyledi.

Kıbrıs Türk Şehitler Abidesi önündeki törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-28 Ocak 1958’in Kıbrıs Türkü'nün bağımsızlık mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

"7 ŞEHİT VERDİK"

Verilen mücadele ile birlikte Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş, dönemin Türkiye Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu’nun, 1955 ten itibaren Kıbrıs Türküne yönelik başlatılan saldırılara ve baskı karşısında Kıbrıs Türkü'nün eşitliği için verdiği mücadelenin, İngiliz Sömürge Yönetimi'nin de saygısını kazandığını belirten Tatar, Bozkurt gazetesinin 28 Ocak 1958’de "İngiliz Taksimi Kabul Etti" manşeti ile yayımlanması üzerine, Gazimağusa ve Lefkoşa’da gençlerin başlattığı yürüyüşlerin İngiliz Sömürge Yönetimi tarafından orantısız güç kullanılarak sindirilmek istendiğinde 7 şehit verildiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Şehitler Abidesi önündeki törende konuşma yaptı.

1957-1958’de verilen destansı direnişler sayesinde Zürih ve Londra konferanslarının bir noktaya getirilebildiğini belirten Tatar, Zürih ve Londra anlaşmalarıyla da Kıbrıs Türkü'nün tarihten gelen haklarının, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı yapılarak tescil edildiğini ifade etti.

Kıbrıs Rum Tedhiş Örgütü'nün (EOKA) Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Enosis (adayı Yunanistan’a bağlamak) için bir sıçrama tahtası olarak gördüğünden dolayı Cumhuriyetin ömrünün uzun olmadığını belirten Tatar, Türkiye’nin adaya Zürih  ve Londra Antlaşmalarıyla Türkiye’ye tanınan garantörlük haklarını kullanarak çıktığının da altını çizdi.

"DESTANSI MÜCADELE"

O zamanlar verilen mücadelenin, şimdi de KKTC altında verilen mücadelenin iki devletlilik yani egemen eşitlik temelinde bir anlaşma için olduğunu ifade eden Tatar, “O yüzden 27-28 Ocak 1958 verilen o destansı mücadelenin, tarihe bakıldığında  bir dönüm noktası olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş antlaşmalarında Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit kurucu ortağı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin bir garantör ülke olarak tescil edilmesinde büyük katkısı olduğunu düşünmekteyiz.” dedi.

Ersin Tatar, şehitlere rahmet diledi, gazilere de saygılarını iletti.

Şehitlerin bazılarının gömülü olduğu Küçük Kaymaklı Mezarlığı'nda da tören düzenlendi.
SÖMÜRGE İDARESİ’NE KARŞI DİRENİŞ

27/28 Ocak 1958 olayları, Kıbrıs Türktür Partisi'nin ve Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu'nun öncülüğünde Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine karşı toplanıp adanın taksim edilmesini talep eden bir gösteridir.

Lefkoşa ve Mağusa'daki gösteriler İngilizler tarafından bastırılmış ve sonuçta üçü yaşlı ve dördü genç olmak üzere toplam 7 Kıbrıslı Türkün şehit olmasına ve aralarında 70 kadar kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Bu olay aynı zamanda Kıbrıs’ta Türk varlığını güçlendiren bir etkiye yol açmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar