"Geleceğimize sahip çıkalım"

20 Kasım 2022

Güncelleme: 20 Kasım 2022

A
A

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle devlet yetkilileri, siyasiler ve belediye başkanları kutlama mesajı yayınladı.

ZgotmplZ
ZORLU TÖRE

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, “Dünyanın en masum varlıkları olan çocuklara, hak ettikleri zemini sağlamak, mutlu ve güvenilir bir yaşam sunmak  hepimizin görevidir. Çocuklar geleceğimizdir, geleceğimize sahip çıkalım” dedi.

Töre, 20 Kasım’ın 1989’dan bu yana Birleşmiş Milletler tarafından dünya genelinde çocukların maruz kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edildiğine işaret ederek, özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” kabul edildiğini kaydetti. 

Çocukların yetişkinlerden daha farklı haklara sahip olması gereğinden yola çıkan BM’nin, bu sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflediğini, cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkelerini benimsediğini belirten Töre, şunları ekledi:  “Dünyanın en masum varlıkları olan çocuklara, hak ettikleri zemini sağlamak, mutlu ve güvenilir bir yaşam sunmak  hepimizin görevidir. Çocuklar geleceğimizdir, geleceğimize sahip çıkalım. Bu sorumluluk ve bilinçten hareketle, Dünya Çocuk Hakları Gününü kutluyor, tüm çocuklarımıza iyilik ve sevgi dolu bir yaşam diliyorum.” 

NİDAİ GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı ve Bağımsız Belediye Başkan Adayı olduğunu duyuran Nidai Güngördü, tüm çocukların sevgi içinde yaşadığı istismar ve şiddetten uzak kaldığı, eşit hak ve özgürlüklerden yararlandığı bir dünya diledi.

Güngördü, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmesiyle birlikte tüm dünya genelinde kutlanmaya başlanan Dünya Çocuk Hakları Gününüzü en içten dileklerimle kutluyor hepinizi sevgiyle kucaklıyorum” dedi.

Güngördü mesajının devamında şu ifadelere yer verdi: “Her zaman olduğu gibi 6-7 yıldır böyle anlamlı bir günde sizinle birlikte oluyorduk. Her zaman daha güzel günler ve geleceğiniz için birlikte olacağız. Bugün vesileyle ailelerinize de seslenmek istiyorum: Dünyada en değerli varlıklarınız olan çocuklarınızı doğa ve hayvan sevgisi ile yetiştirin. Onları sosyalleşmek için sevgiyi ve paylaşımı öğrenmeleri için teşvik edin. Çocuklarımız parklarda oynasınlar, tablet ve bilgisayar bağımlısı olmasınlar. Unutmayın, çocuklarımızı düşünen, sorgulayan bireyler olarak yetiştirmek sizlerin elinde. Bizler bu kentin çocukları mutlu olsun diye çalıştık çalışıyoruz.”

ZEKİ ÇELER

Girne Belediyesi'ne bağımsız belediye başkan adayı olduğunu açıklayan Zeki Çeler, çocuk dostu bir kenti için projeler geliştirdiklerini belirtti.

Zeki Çeler, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, “Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için çocuk hakları sadece yasalarda yer almamalı. Yerel yönetimler çocukların haklarına sahip çıkmalı, şehirdeki yaşam kalitesine, sosyal yaşamlarına ve eğitimlerine destek olmalıdır" dedi.

Çocukların aidiyet duygusunun gelişmesi için kentte söz sahibi olmalarının hissettirilmesi, yapılacak proje, etkinlik ve uygulamalarda çocukların da yer alması gerektiğini kaydeden Çeler, "Çocukların hayal güçlerini ve özgüvenlerini geliştirecek oyun parkları, sanatsal ve kültürel etkinliklerin yer aldığı “Çocuk Dostu” bir kent için çalışmalarımız hazırdır” diye konuştu.

FİKRİ ATAOĞLU

 Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, “Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevi” dedi.

Ataoğlu’nun “Dünya Çocuk Hakları Günü’ nedeniyle mesaj yayımladı. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Hem bugünleri, hem de yarınlarını güvence altına almak adına Çocuk Haklarını gözeterek çalışıyor, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı önemseyip fikirlerine değer veriyoruz." diyen Ataoğlu, her çocuk sağlıklı çevre, kaliteli bir eğitim ve barış dolu bir dünyada hayatın tüm güzelliklerini yaşama hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Ataoğlu, çocuklara verilecek en büyük hizmetin onları sevgi ve şefkatle yetiştirmek olduğunu vurgulayarak, "Çocuk umuttur, sevgidir. Evrensel hukukun ve adaletin sağlanması her şeyden önce çocuklarımızı ilgilendirmektedir. Dünya’nın en kıymetli varlıkları çocuklarımızı bu önemli gün vesilesiyle sevgiyle kucaklıyor, tüm çocuklarımızın Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyorum.” ifadelerine yer verdi.

HASAN TAÇOY

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy,  Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, dünyada yaşanan olumsuzluklardan en fazla çocukların etkilenmekte olduğunun altını çizdi.

Bakan Taçoy, temeli 15 Kasım'da atılan Sevgi Evi projesinin 23 Nisan 2023’te tamamlanmasını beklediklerini, buranın tamamlanmasıyla Çağlayan Çocuk Yuvası'ndaki çocukların buraya taşınacağını açıkladı.

Dünyanın bazı yerlerinde çocuklar için yaşanılası bir ortam bulunmadığını ifade eden Taçoy, “Savaşlar, ekonomik krizler, kıtlık ve salgın hastalıklar gibi faktörlerin başı çektiği olumsuzluklardan en fazla etkilenenler ne yazık ki hep çocuklar olmaktadır” dedi.

KKTC’nin çocuk hakları bakımından göreceli olarak daha iyi bir durumda olduğunu ifade eden Taçoy, şunları kaydetti: “Ancak bu yeterli değildir. Tüm çocukların akranları ile eşit hak ve imkanlara sahip olduğu bir ülke yaratmak zorundayız. Bu elbette toplumdaki her bireyin görev ve sorumluluğudur. Ancak en büyük sorumluluk devlete ve devlet yapısı içerisinde de en büyük görev Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na düşmektedir.  Bakanlık görevini devraldığım günden bugüne, bu görev ve sorumlulukla hareket etmekteyim. Bu konuda en büyük sıkıntının yaşandığı yer olan çocuk yurdu konusunda reform niteliğinde adımlar atmış olmanın verdiği umutla geleceğe bakmanın huzuru içerisindeyim.  Devlet koruması altındaki farklı yaşlardaki çocuklara ev ortamında yaşamlarını sürdürme imkanı sağlamak amacıyla uygulamaya konacak 'Sevgi Evi Projesi'nin temelini 15 Kasım’da, cumhuriyetimizin 39’uncu kuruluş yıl dönümünde attık. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Tangül Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı işbirliğinde hayata geçecek olan ve 75 oda, kütüphane, çalışma eğitim aktivite salonu, mutfak, yemekhane, spor imkanı içerecek proje ile devlet koruması altındaki çocuklara ev ortamında bir yaşam sunulacak. Önümüzdeki yıl 23 Nisan’da imarın tamamlanmasının ardından Çağlayan Çocuk Yuvası’ndaki çocuklarımızı buraya taşıyacağız."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar