Devlet, kamuoyu baskısıyla devreye girdi: Neslihan Evlice evlatlarına kavuşacak

6 Ocak 2023

Güncelleme: 6 Ocak 2023

A
A

Çocuklarından koparılarak sınır dışı edilen Neslican Evlice konusunda üç aydır yapılan tüm girişimlere rağmen adım atmayan devlet, kamuoyu baskısıyla sorunun çözümü için devreye girdi.

ZgotmplZ Ertan Kaygan / Facebook

Bir KKTC vatandaşı ile evlenerek 20 yıl önce geldiği ülkede, eşinden boşanmasının ardından izinsiz ikamet gerekçesiyle iki çocuğundan koparılarak sınır dışı edilen Neslihan Evlice, sonunda çocuklarına kavuşacak.

Evlice için üç aydır yapıldığı belirtilen tüm girişimlere rağmen bu duruma sağır kalan devlet, konunun basında yer alması ve kamuoyu baskısı oluşmasıyla adım atma kararı aldı.

Konudan "habersiz" olduğunu ve "sosyal medya aracılığıyla durumu öğrendiğini" kaydeden İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, ihracın kaldırılması için önerge hazırladıklarını duyurdu.

“Neslihan Evlice en kısa sürede evlatlarına kavuşturulacaktır.” diyen Öztürkler, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Güçlü ve onurlu bir anne olan Neslihan Evlice’nin çocuklarına bakmak için verdiği yaşam mücadelesinde yanında olacağız. Çocukları KKTC vatandaşı olan Neslihan hanımın yaşamış olduğu üzücü ve vicdanlarımızı yaralayan bu talihsiz hadiseyi dün sosyal medya aracılığıyla büyük bir üzüntü içerisinde öğrendim. Yaşanan bu drama son vermek ve konunun çözüme kavuşmasını sağlamak üzere Muhaceret Müdürlüğümüze ve hukukçumuza gerekli talimatlar verilmiştir. Bu üzücü olay karşısında bakanlık olarak elimizden gelen en hızlı şekilde Neslihan Evlice hanımın izinsiz ikametten ve gerekli sürede KKTC vatandaşı olan 2 çocuğundan dolayı ikamet iznine başvurmuş olmamasından kaynaklanan sıkıntıların aşılması adına gerekli olan girişim yapılmış, bakanlar kuruluna ihracın kaldırılması ve Neslihan Hanımın çocuklarına kavuşması için önerge hazırlanmıştır. Bu dramatik olayı gündeme getirerek, bizleri de uyaran kalbi güzel, hassas insanlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Mağduriyet yaşayan bu güçlü, cesur kadınımızın çocuklarına en kısa sürede kavuşması adına elimden gelen her türlü yardımı yapacağıma kimsenin şüphesi olmasın."

NE OLMUŞTU?

Ertan Kaygan isimli bir Facebook kullanıcısı, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla konuyu kamuoyunun gündemine taşımıştı.

Buna göre, 20 sene önce bir KKTC vatandaşı ile evlenen ancak vatandaş olmadan 2012 yılında eşi tarafından terk edilen 42 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Neslihan Evlice, 8 yıldır ülkede "kaçak" olarak bulunduğu gerekçesiyle önce tutuklandı ardından sınır dışı edildi.

Paylaşımda, Evlice'nin, üç ay önce temizliğe gittiği bir evde adli bir olaya şahit olması nedeniyle karakola gittiği, burada çalışma izni olmadan kaçak olarak bulunduğu gerekçesiyle tutuklandığı, 15-20 gün cezaevinde kalmasının ardından sınır dışı edildiğine yer verildi.

İki çocuğu olan Neslihan Evlice’nin KKTC’de kalan 12 yaşındaki kızına ise (diğer çocuğun 18 yaşından büyük olduğu tahmine ediliyor) anneannesinin turist vizesi ile baktığı, sınır dışı sırasında talebine rağmen yanında götürmesine izin verilmeyen kızının Sosyal Hizmetler'e teslim edileceği yanıtı verildiği de kaydedildi.

Ertan Kaygan, Evlice için kendisi de dahil olmak üzere üç aydır yapılan tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını, Cumhurbaşkanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın bir çözüm bulmadıklarını/bulamadıklarını da paylaşımına eklemişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar