88 yaşındaki Kıbrıs gazisi 40 yıl sonra yeniden gökyüzüne yükseldi

AA, 17 Eylül 2022

Güncelleme: 17 Eylül 2022

A
A

Kıbrıs gazisi Reşat Çolak, 1982'den sonra ilk kez kokpitte yolcu olarak uçtu.

ZgotmplZ AA

Kıbrıs Barış Harekatı gazisi emekli astsubay Reşat Çolak, 40 sene sonra Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yeniden uçuş deneyimi yaşadı.

Türk Hava Kuvvetleri'nde yıllarca uçuş teknisyeni olarak görev yapan 5 çocuk ve 5 torun sahibi 88 yaşındaki Çolak, hava kıdemli başçavuş rütbesiyle 1990'da emekliye ayrıldı.

Çolak, Sivrihisar Havacılık Merkezi'nin Eskişehir'e 94 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy Mahallesi'nde bulunan Necati Artan Tesisleri'nde M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi envanterinde yer alan Douglas DC-3 ile 1982'den sonra ilk kez kokpitte yolcu olarak uçtu.

Reşat Çolak, 40 yıl sonra yeniden uçmanın heyecanını yaşadı.

Sivrihisar Havacılık Merkezi yöneticilerinden Ali İsmet Öztürk'ün destekleriyle gerçekleşen uçuşun ardından duygularını AA muhabirine anlatan Çolak, Hava Kuvvetlerine 72 yıl önce Eskişehir'de ilk adımını attığını, 1982'ye kadar C-47 uçaklarında uçtuğunu söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapıldığı 1974'te Ankara Etimesgut'taki jet üssünde çalıştığını belirten Çolak, "Harekatta görev yaptığım 6039 numaralı C-47 uçağı Etimesgut 11. Üs Komutanlığı Karargahı'nda anı uçağı olarak bulunuyor. Kıbrıs gazisi olduğumda 40 yaşındaydım. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk Hava Kuvvetleri'nin yaşayan en yaşlı Kıbrıs gazisiyim." dedi.

"PİLOT OLAMADIM ANCAK UÇUŞ TEKNİSYENİ OLARAK UÇMA KEYFİNE VARDIM"

Çolak, Türk Hava Kuvvetlerinden emekli olmasına rağmen havacılıktan kopmadığını anlattı.

Kıbrıs Barış Harekatı gazisi emekli astsubay Reşat Çolak

Bir yakınının tavsiyesi üzerine Sivrihisar'daki bu tesiste yeniden uçma imkanı bulacağını öğrendiğini kaydeden Çolak, şöyle konuştu:

"Adeta sevdiğimle kucaklaştım. Çok güzel bir uçuş yaptık. Bu beni mutlu etti. Bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyorum. Bu uçak benim sevgilim. İnsan sevdiğinden ayrı kalıp buluşunca ne hissederse aynı duygudayım. İlk uçuşumda duyduğum heyecanı yaşadım. Samsun'da bir uçak üssü var. Çocukluğumda uçakları izlerdim ve büyük zevk alırdım. O zaman Türk Hava Kuvvetlerine ve uçaklara olan sempatim oluştu. O sayede havacı oldum. Pilot olamadım ancak uçuş teknisyeni olarak uçma keyfine vardım. Yaş haddinden emekli oldum. O dönemde Hava Kuvvetlerinden emekli olan en yaşlı astsubaydım."

Çolak, kendisine destek olan Ali İsmet Öztürk'e teşekkür etti.

Douglas DC-3 uçağının pilotu Oğuzhan Yararcan da bir Kıbrıs gazisiyle uçmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar