Tatlılar, mangallar, yemekler: Uzmanından bayrama özel beslenme önerileri

2 Mayıs 2022

Güncelleme: 4 Mayıs 2022

A
A

Beslenme düzeninin tamamen değiştiği bayramda mangallar yakılacak, özellikle tatlılar fazla fazla tüketilmeye başlanacak. Diyetisyen Övünç Selden ise beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. İşte bayramda dikkat edilmesi gerekenler...

ZgotmplZ

Ramazan dolayısı ile beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler, Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının artmasına ve daha fazla yemek yeme istediğinin oluşmasına sebep olabiliyor. Tekrar değişen yeme düzeni ile kişiler bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşılabilir.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, özellikle hamur işleri (baklava, börek vb.) enerji içeriği yüksek gıdalar tüketiliyor.

Hatta Kıbrıs'ın kültürü olan mangallar yakılıyor ve et tüketimi de yüksek seviyeye kadar çıkıyor.

Peki bayramda nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeliyiz?

BAYRAMDA BESLENME ÖNERİLERİ

Diyetisyen Övünç Selden bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Selden, bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesini, aşırıya kaçılmadan yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin ise unutulmamasına dikkat çekti.

Selden, bayramda sağlıklı beslenme önerileri şöyle sıraladı:

  1. Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmek için, beş temel besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmelidir.

Bu besin grupları;

  • Süt ve süt ürünleri grubu
  • Et-yumurta-kurubaklagiller ile yağlı tohumlar grubu
  • Sebzeler grubu
  • Meyveler grubu
  • Ekmek ve tahıllar grubudur.
  1. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

3.Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenmemelidir.

4.Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb.) tüketimine dikkat edilmeli, mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

5.Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler ikram edilebilir.

6.Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar