İki deniz ve iki havuz suyunda aşırı kirlilik: İşte eylül ayı analiz sonuçları...

14 Eylül 2022

Güncelleme: 14 Eylül 2022

A
A

Eylül ayına ait deniz ve havuz suyu analiz sonuçlarını açıklayan Sağlık Bakanlığı, 4 numunede sınır değerlerin çok üstünde kirlilik tespit etti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı eylül ayına ait deniz ve havuz suyu analiz sonuçlarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından yapılan ve Devlet Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen eylül ayına ait deniz ve havuz suyu analiz raporları, Bakanlık internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayımlandı.

İKİ SAHİLDE AŞIRI KİRLİLİK

Bakanlık raporlarına göre, Manolya Otel Plajı, Camelot Beach Plajı, Merit Crystal Cove Otel Plajı, Deniz Kızı Otel Plajı, Karaoğlanoğlu Halk Plajı, Les Ambassedeurs Otel Plajı, Rocks Otel Plajı ve Dome Otel Plajı'nda bir miktar kirlilik bulundu.

Karabetça Plajı ve Escape Plajı'nda ise sınırların üzerinde kirlilik çıktı.

Analizlerde, Karabetça Plajı’nda, 2400 e.koli (koli basili*) ve 200 enterekok*, Escape Plajı’nda 460 e.koli, 10 enterekok saptandı. 

Suyun temiz sayılabilmesi için, koli basilinin normal koşullarda 250, enterekokların 100 zorunlu değerin altında bulunması gerekiyor.

* Genelde e. coli kısaltması ile veya koli basili olarak bilinen "escherichia coli" insanların ve hayvanların bağırsaklarında bol miktarda bulunan bir bakteridir. Yüzden fazla çeşidi vardır, bazı çeşitleri gıdalar ve sular ile bulaşan salgınlara neden olur, bağırsak enfeksiyonu yapar.

* Enterokoklar hemen her zaman, her yerde bulunabilen mikroorganizmalardır.  Hayvanların bağırsaklarında, kuşlarda ve böceklerde, aynı zamanda suda ve gıdalarda bulunur. Enfeksiyona neden olmaktadır.

İKİ HAVUZDA DA AŞIRI KİRLİLİK

Havuz suyu analiz raporlarına göre, iki tesiste sınır üstü değerde kirlilik tespit edildi.

Bakanlık raporlarına göre, Limak Deluxe Otel'in iki havuzunda bir miktar kirlilik bulundu.

Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu ile Vouni King Hotel'e ait havuzda ise sınırların üzerinde kirlilik çıktı.

Analizlerde, Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu'nda 23 koliform bakteri* ve 300 TAMB*, Vouni King Hotel havuzunda ise 23 koliform bakteri, 23 e.koli (koli basili) ve 2000 TAMB* saptandı. 

Havuz suyunun temiz sayılabilmesi için, koli basilinin normal koşullarda 250, koliform bakterinin 100 ve TAMB'ın 200 zorunlu değerin altında bulunması gerekiyor.

* Genelde TAMB kısaltması ile bilinen "total aerobic mesophilic bacterium" (toplam aerobik mezofil bakteri), oksijenli ortamlarda vücut sıcaklığı olan ortalama 36 derecede çoğalabilen bakterilerdir ve mikroorganizmalar içinde belli bir sınırda bulunmasına izin verilir.

* Koliform bakteriler gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren göstergeç bakterilerdir. Tanım olarak çubuksu, Gram-negatif olup 35-37 °C'de laktoz fermante ederek asit ve gaz üretirler. Koliformlar sıcak kanlı hayvanların dışkılarında bolca bulunurlar, ama sulak ortamlarda, toprakta ve bitkilerde de bulunurlar. Enfeksiyona neden olmaktadır.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yayınlanan bölgeler dışındaki bölgelerin de analiz sonuçları gelmeye devam ettikçe, paylaşılacağı bildirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar