Yılın ilk güneş tutulması: Kıbrıs'tan izlenebilecek mi?

30 Nisan 2022

Güncelleme: 30 Nisan 2022

A
A

Bugün gerçekleşecek olan Güneş tutulması için geri sayım başladı. Belirli bölgelerden gözlemlenebilecek olan tutulma 4 saat sürecek.

ZgotmplZ

Yılın ilk güneş tutulması heyecanla bekleniyor. Belirli bölgelerden gözlemlenebilecek olan Güneş tutulması Antarktika'nın bazı bölgelerinde ve Pasifik ve Atlantik okyanuslarında görülebilecek. 

2022'nin ilk Güneş tutulması, tüm dünyada heyecanla bekleniyor. 2022 yılının ilk tutulması olan parçalı Güneş Tutulması ile dünya ender rastlanan tarihi gök olayına tanık olacak. Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayı sanatsal fotoğrafların ortaya çıkmasına da neden olacak. 

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN? 

2022 yılının önemli gök olaylarının yer aldığı takvime göre, bu yılın ilk Güneş tutulması bugün 23:27’de meydana gelecek. 

TUTULMA  KIBRIS’TAN İZLENEBİLECEK Mİ? 

Güneş tutulması Antarktika, Güney Amerika, Pasifik okyanusundan izlenirken, Kuzey Kıbrıs’tan izlenemeyecek. 

Bir sonraki güneş tutulması 20 Nisan 2023’te; bu tutulma, hem tam güneş tutulması hem de “ateş çemberi” veya halkalı güneş tutulması özelliklerini gösteren melez bir tutulma olacak. 

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar