Üstel'den uyuşturucu ile mücadele mesajı: KKTC'de ve dünyada durum ne?

26 Haziran 2022

A
A

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Başbakan Üstel, toplumun tüm kesimlerini bilinçlenmeye, bağımlılıklardan uzak bir yaşam için verilen mücadelenin bir parçası olmaya çağırdı.

ZgotmplZ

Başbakan Ünal Üstel, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Üstel mesajında, bu gün dolayısıyla, bu konuda bilincin ve farkındalığın artırılmasına dikkat çekme fırsatının elde edildiğini kaydetti.

Günümüzde dünya genelinde ciddi boyutlara ulaşan uyuşturucu madde bağımlılığının çocuklar ve gençlerin sağlığı ve geleceği için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Üstel, "Maddeye başlama yaşları düşerken, bağımlılıklar kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda büyük zararlar vermektedir. Bağımlılıklarla mücadele etmek için önce sorunu kabul etmek ve tedavi olmak için destek mekanizmalarına başvurmak en önemli adımdır." dedi.

Her ülkenin uyuşturucu ile mücadeleyi kamu, özel sektör, akademi, sivil toplum ve kamuoyunun iş birliğiyle yürütmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Üstel, şöyle devam etti:

"Bizler hükümet olarak, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelemizi sürdürüyor, bu mücadelede tüm taraflarla işbirliği içerisinde yürümeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Çeşitli bağımlılık türleri ile ilgili başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplum genelinde mücadelenin desteklenmesi ve farkındalığın artırılması için başta Başbakanlığa bağlı Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun, Bakanlıkların ve sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü tüm proje ve çalışmalara elimizden gelen tüm desteği ve katkıyı ortaya koymaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Bu bağlamda en güncel girişimlerimizden biri ise yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğimiz Sosyal Uyum Merkezi'dir."
 
Ünal Üstel, herkesin risk altında olduğu bu konuda toplumun tüm kesimlerini bilinçlenmeye, bağımlılıklardan uzak bir yaşam için verilen mücadelenin bir parçası olmaya çağırdı. Başbakan Üstel, uyuşturucuyla mücadele katkı verenlere de teşekkür etti.

KKTC'DE VE DÜNYADA UYUŞTURUCU KULLANIMI

KKTC'de uyuşturucu kullanımına ilişkin güncel bir veri bulunmuyor. Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu'nun 2019 Uyuşturucu Raporu'na göre, ülkede yasa dışı madde kullanma oranlarının 2003- 2017 yılları arasında yüzde 3,0-11,7 olarak tespit edildiği bulgusu yer alıyor. Yapılan araştırmalarda en sık kullanılan maddeler ise esrar, sentetik kannabinoid, ecstasy, kodeinli şurup ve yatıştırıcı-sakinleştirici ilaç olarak sıralanıyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin yayımlanan son raporuna göre de, dünya genelinde en az 275 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor ve bu kişilerin yüzde 13'ü (yaklaşık 36 milyon) uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle tedavi görüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar