Ünlü fizikçi açıkladı: Zamanda yolculuk mümkün olabilir

27 Nisan 2022

Güncelleme: 27 Nisan 2022

A
A

Ünlü fizikçi Barak Shoshany’a göre, zamanda yolculuk mümkün olabilir ancak yalnızca paralel zaman çizgileriyle…

ZgotmplZ

Ünlü fizikçi Barak Shoshany, Albert Einstein’ın teorisine göre zamanda yolculuğun mümkün olabileceğini açıkladı.

Shoshany, The Conversation’a verdiği röportajda, “Zaman yolculuğunu tanımlayan ve görelilik ile tamamen uyumlu ve tutarlı denklemler yazabilirsiniz. Ancak fizik matematik değildir ve gerçekte hiçbir şeye karşılık gelmiyorlarsa denklemler anlamsızdır” dedi.

Shoshany  şöyle devam etti:

Bu denklemlerin gerçekçi olmayabileceğini düşündüren iki ana konu var. İlki uygulamadaki bir sorundur: Bir zaman makinesi inşa etmek, negatif enerjili madde olan egzotik madde gerektiriyor gibi görünüyor. Günlük hayatımızda gördüğümüz tüm maddelerin pozitif enerjisi vardır ve negatif enerjili maddeler öylece ortalıkta bulabileceğiniz bir şey değildir. Kuantum mekaniğinden, böyle bir maddenin teorik olarak, ancak çok küçük miktarlarda ve çok kısa sürelerde yaratılabileceğini biliyoruz.

Ancak, yeterli miktarlarda egzotik madde yaratmanın imkansız olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ayrıca, egzotik madde gerektirmeden zaman yolculuğuna izin veren başka denklemler de keşfedilebilir. Bu nedenle, bu sorun sadece mevcut teknolojimizin veya kuantum mekaniği anlayışımızın bir sınırlaması olabilir.

Diğeri ise daha az uygulama gerektiren bir konudur; ama daha önemlidir: zaman yolculuğunun paradokslar açısından mantıkla çelişmesidir. Bu tür paradoksların birkaç türü vardır, ancak en sorunlu olanı tutarlılık paradokslarıdır.

PARADOKSLAR…

Bilim kurguda popüler olan tutarlılık paradoksları, geçmişi değiştirmeye yol açan belirli bir olay olduğunda ortaya çıkar; ancak değişimin kendisi, bu olayın olmasını her şeyden önce engeller.

Örneğin, zaman makineme girdiğim, onu beş dakika geriye gitmek için kullandığım ve geçmişe gider gitmez makineyi yok ettiğim bir senaryo düşünün. Şimdi zaman makinesini yok ettiğime göre, onu beş dakika sonra kullanmam imkansız olurdu.

Ama zaman makinesini kullanamazsam, zamanda geriye gidip onu yok edemem. Bu nedenle, zaman makinesi yok edilmedi ve bu yüzden zamanda geriye gidip onu yok edebilirim. Başka bir deyişle, zaman makinesi ancak ve ancak yok edilmezse yok edilir. Aynı anda hem yok edilip hem de yok edilemeyeceği için bu senaryo tutarsız ve paradoksaldır.

BİLİM KURGU VE ZAMAN YOLCULARI…

Bilim kurguda zaman yolcuları genellikle geçmişte önemli değişiklikler yapmamaları ve tam da bu nedenle geçmiş benlikleriyle buluşmaktan kaçınmaları konusunda uyarılırlar. Bunun örnekleri, “Geleceğe Dönüş” üçlemesi gibi birçok zaman yolculuğu filminde bulunabilir.

Ancak fizikte paradoks, gerçekte olabilecek bir olay değildir: tutarlılık paradoksları sadece zaman yolculuğunun tehlikeli bir çaba olduğunu ima etmezler, bunun mümkün olamayacağını da ima ederler.

Bu, teorik fizikçi Stephen Hawking’in zaman yolculuğunun imkansız olması gerektiğini belirten kronoloji koruma varsayımını formüle etme motivasyonlarından biriydi. Ancak, bu varsayım şu ana kadar kanıtlanmamıştır. Ayrıca, paradokslar nedeniyle zaman yolculuğunu ortadan kaldırmak yerine paradoksların kendisini ortadan kaldırabilseydik, evren çok daha ilginç bir yer olurdu.

PARADOKSLARI ÇÖZMENİN YOLU…

Zaman yolculuğu paradokslarını çözmeye yönelik bir girişim, teorik fizikçi Igor Dmitriyevich Novikov’un öz-tutarlılık varsayımıdır. Novikov’a göre, beş dakika önce zaman makinemi yok etmeye çalışsaydım, bunu yapmanın imkansız olduğunu görürdüm. Fizik yasaları bir şekilde tutarlılığı korumak için işbirliği yapardı.

Peki geçmişi değiştiremeyeceksen zamanda geriye gitmenin ne anlamı var?

Öğrencilerim Jacob Hauser ve Jared Wogan ile birlikte yaptığım son çalışma, Novikov’un varsayımının çözemeyeceği zaman yolculuğu paradoksları olduğunu gösteriyor. Bu bizi birinci kareye geri götürür, çünkü tek bir paradoks bile ortadan kaldırılamazsa, zamanda yolculuk mantıksal olarak imkansız kalır.

Novikov’un varsayımının çözemediği paradoksları birden fazla geçmişe (veya daha tanıdık terimlerle, paralel zaman çizelgelerine) izin vermenin çözebileceğini gösterdik.

Fikir, çok basit. Zaman makinesinden çıktığımda farklı bir zaman çizelgesine giriyorum. O zaman çizelgesinde, geldiğim orijinal zaman çizelgesindeki hiçbir şeyi değiştirmeden zaman makinesini yok etmek dahil istediğim her şeyi yapabilirim. Aslında zamanda geriye yolculuk yapmak için kullandığım orijinal zaman çizelgesindeki zaman makinesini yok edemediğim için paradoks da olmaz.

“ZAMAN YOLCULUĞUNUN MÜMKÜN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Son üç yıldır zaman yolculuğu paradoksları üzerinde çalıştıktan sonra, zaman yolculuğunun mümkün olabileceğine giderek daha fazla ikna oldum, ancak evrenimiz birden fazla tarihin bir arada var olmasına izin verebilir mi?

Kuantum mekaniği kesinlikle bunu ima ediyor gibi görünüyor. Everett’in çoklu dünya yorumuna bakarsanız, burada bir geçmiş, her olası durum sonucu için en az bir tane olmak üzere birden çok geçmişe “bölünebilir”. Örneğin, Schrödinger’in kedisinin canlı mı yoksa ölü mü olduğu ya da geçmişe gidip, geri gelip gelmediğim gibi.

TEORİLERİ KANITLAMAK

Ama bunlar sadece spekülasyon. Öğrencilerim ve ben şu anda, genel görelilik ile tamamen uyumlu, çoklu geçmişleri olan somut bir zaman yolculuğu teorisi bulmaya çalışıyoruz. Elbette böyle bir teori bulmayı başarsak bile, bu zaman yolculuğunun mümkün olduğunu kanıtlamak için yeterli olmayacaktır, ancak en azından zaman yolculuğunun tutarlılık paradoksları tarafından egale edilemeyeceği anlamına gelecektir.

Zaman yolculuğu ve paralel zaman çizelgeleri bilim kurguda neredeyse her zaman bir arada işlenir, ancak şimdi gerçek bilimde de böyle olması gerektiğine dair kanıtımız var. Genel görelilik ve kuantum mekaniği bize zaman yolculuğunun mümkün olabileceğini söylüyor, ancak eğer öyleyse, birden fazla geçmişin de mümkün olması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar