Tatar, "fidan dikimine ivedilikle başlayacağız" dedi: Peki uzmanlar ne diyor?

25 Haziran 2022

Güncelleme: 25 Haziran 2022

A
A

On binlerce ağacın yok olduğu yangın sonrası uzmanlardan fidan dikimine hemen başlanmaması gerektiği uyarıları geldi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise fidan dikim çalışmalarının ivedilikle başlayacağını vurguladı.

ZgotmplZ

Mersinlik’te dört gün süren ve 20 bin dönüm alanı etkisi altına alan orman yangınının söndürülmesinin ardından peş peşe açıklamalar geldi.  Bunlardan biri de Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, Türkiye’nin KKTC’ye 1 milyon fidan desteği vereceği açıklaması.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Oktay'ın açıklanmasının ardından, fidan dikimine hemen başlanacağını duyurdu.  

Ancak uzmanlar, fidan dikimine başlanması için en az 1 sene beklenmesini gerektiğini ifade ediyor.

“FİDAN DİKİMİNE İVEDİLİKLE BAŞLAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 1 milyon fidan gönderileceğinin açıklanmasının ardından, Twitter hesabından Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür ederek gerekli dikim çalışmalarının ivedilikle başlayacağını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“KKTC’de yangından etkilenen bölgeleri yeniden ağaçlandırmak için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 1 milyon fidanla destek veriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü, KKTC’li muhatapları ile gerekli çalışmaları hemen başlatacaktır.”

"EN AZ 1 YIL BEKLENMELİ"

Prof. Dr. Şerife Gündüz ise yeşillendirme çalışmalarının ne zaman yapılacağı ile ilgili olarak Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, “En az bir yıl beklemek gerek çünkü toprak kendi kendini iyileştirmeli… Oradaki tohum ve bitkilerin yeşermesi için dozerler ile alana girilmemeli; doğaya bir fırsat vermek lazım” dedi.

Gündüz, bölgedeki toprağın dört gün süren yangının ardından en az bir yıl dinlenmesi gerektiğini altını çizerek, yapılması muhtemel hatalar hakkında uyarılarda bulundu.

Gündüz, “Yeşillendirme çalışmaları kış ayında yapılır” diyerek, 2023 yılının Kasım-Aralık ayı gibi yeşillendirme çalışmalarının yapılmasının uygun olabileceğini söyledi.

"ÜLKE İKLİMİNE UYGUN FİDAN DİKİLMELİ”

Gündüz, yangına dayanıklı ağaç olayını da kabul etmediğini belirterek “ülkemizin türüne, iklim koşullarına yakın fidan türlerini kullanalım ama bunun için 1-1 buçuk yıl bekleyelim" dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar