Soli ve Vuni 4 ay sonra ziyarete açıldı

5 Ekim 2022

A
A

Soli Antik Kenti’nde 1500 yıllık, Vuni Sarayı’nda 2000 yıllık kültürel ve tarihi miras ziyaretçilerini bekliyor.

ZgotmplZ
Lefke Turizm Derneği Asbaşkanı Hasan Karlıtaş.

Soli Antik Kenti ve Vuni Sarayı’nda, yaklaşık 4 ay süren bakım ve konservasyon çalışmaları tamamlandı ve iki arkeolojik alan da ziyarete açıldı.   

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) teknik, Avrupa Birliği'nin (AB) mali katkısıyla yapılan çalışmalar yaklaşık 200 bin euroya (3.7 milyon TL) mal oldu.

Soli Antik Kenti’nde 1500 yıllık, Vuni Sarayı’nda ise 2000 yıllık miras ziyaretçilerini bekliyor.

Soli Antik Kenti'nde yer alan mozaikler

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Ali Tuncay,  Soli Bazilikası’nda acil bakım çalışmaları çerçevesinde mozaiklerin ve zeminin stabilizasyonu, kalıntı duvarların güçlendirilmesi ve yağmur suyu yönetimi yapıldığını, Soli Tiyatrosu ve Vuni Sarayı’nda ise bitki örtüsü temizliği yapılarak, duvarların sağlamlaştırıldığını belirtti. 

Ali Tuncay, bundan sonra beklentilerinin ilgili kurumların, bu eserlerin sürdürülebilir bakımı için gerekli personel ve kaynak ayırması olduğunu söyledi.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Nazım Ced de, çalışmayla birlikte mozaiklerin açığa çıktığını işaret etti.

Soli Antik Kenti ve Vuni Sarayı’nın kış mesaisi döneminde hafta içi ve hafta sonu 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebileceğini dile getiren Ced, KKTC vatandaşlarına pazar günleri müze ve ören yerlerini ziyaretin ücretsiz olduğunu belirtti. Ced, malul gaziler, emekliler ve 65 yaş üzeri vatandaşlara ise müze ve ören yerlerini ziyaretin her gün için ücretsiz olduğunu dile getirdi.

Soli Antik Kenti'nde bulunan Roma Tiyatrosu

Lefke Turizm Derneği Asbaşkanı Hasan Karlıtaş ise, Soli’deki çalışmalarda, zengin taban mozaikleri ile bilinen Soli Bazilikası, Soli Tiyatrosu, Roma döneminden kalan pazar yeri olan Agora ve Roma Evleri olmak üzere 4 bölümün turizme kazandırıldığını belirtti.

 

Soli’nin sadece yüzde 10-15’lik bir alanının kazıldığına işaret eden Karlıtaş, bir rehber olarak hayalinin, kazılmayan yerlerin de kazılması olduğunu dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar