Siyasilerden vefa: Özker Özgür mezarı başında anıldı

22 Kasım 2022

Güncelleme: 22 Kasım 2022

A
A

Ülkenin önemli siyasi figürlerinden merhum Özker Özgür kabri başında anıldı.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanlığı, bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) kurucularından Özker Özgür ile eşi Zehra Özgür Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabirleri başında anıldı.

Özker Özgür’ün 17’nci ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti yetkilileri, Özker Özgür’ün ailesi ve sevenleri katıldı.  

Anma töreni bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ardından konuşmalara geçildi.

Konuşmaların ardından Özker Özgür'ün mezarına karanfiller bırakıldı.

KONUŞMALAR...

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar anma töreninde yaptığı konuşmada, “Onu büyük bir özlemle yad etmek istiyorum. O bizim için çok değerli bir kişiydi.” dedi.

2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, Özker Özgür’ün en önemli özelliğinin barışa olan bağlılığı ve tutkusu olduğunu belirterek, “Barış en büyük talebiydi, en büyük isteğiydi ve barışın iki toplumu yakınlaştıracağı ve birleştireceği inancına tam olarak inanıyordu.” dedi. Uzun yıllar birlikte çalıştıklarını, acı tatlı günleri birlikte yaşadıklarını ifade eden Talat, “Çok zor, çok tehlikeli günler yaşadık. Özker Özgür’ün hayatından endişe ettiğimiz günler yaşadık ama hiç yılmadı, biz de tabi yılmadık çünkü bize yolu gösteren o oldu ve mücadeleyi sürdürdük, bugüne kadar ulaştırdık.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, “Saygın bir kişilik kazanmıştı, sohbeti de güzeldi farklı fikirler, farklı düşünceler olsa da…” diye konuştu.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuşmasında, Özker Özgür ve Zehra Özgür’ün insan sevgisine, demokrasiye, özgürlüğe, barışa adanmış hayatlar olduğunu vurguladı.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan da, Özker Özgür ve Zehra Özgür’ü sevgiyle, hasretle ve özlemle andıklarını belirtti.

Özker Özgür’ün kızı Münevver Özgür Özersay ise, Özker Özgür’ün 17’nci, Zehra Özgür’ün 14’üncü ölüm yıl dönümlerinde onları sevgi ve özlemle anarak, acılarını taşırken, yanlarında olan herkese teşekkür etti.

ÖZKER ÖZGÜR KİMDİR?

1940 yılında Baf’ın Vretça köyünde doğan Özker Özgür, 1961-1975 yılları arasında ortaöğretim okullarında İngilizce öğretmenliği yaptı.

Özgür, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nı temsilen 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclisi’nde görev aldı. 1976–1996 yılları arasında Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin başkanlığını yürüttü. 1993 erken genel seçimleri sonrasında Demokrat Parti-Cumhuriyetçi Türk Partisi hükümetleri döneminde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevinde bulundu.

1998 yılında Cumhuriyetçi Türk Partisi ile yaşadığı çelişkiler nedeniyle arkadaşlarıyla Yurtsever Birlik Hareketi’ni, ardından da Birleşik Kıbrıs Partisi’ni kurdu.

Özker Özgür, 22 Kasım 2005’te hayata gözlerini yumduğunda halen Birleşik Kıbrıs Partisi Dış İlişkiler Sekreterliği görevini yürütmekteydi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar