Sarı Çizmeli Mehmet Ağa restore edilen mezarı başında anılacak

11 Kasım 2022

Güncelleme: 11 Kasım 2022

A
A

Merhum sanatçı Barış Manço'nun şarkısına da konu olan "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, restore edilen mezarı başında anılacak.

ZgotmplZ

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın Göçeri köyündeki mezarı restore edildi.

Dört kurumun girişimiyle restore edilen mezar başında 15 Kasım Salı günü saat 12.00’de ve Göçeri Şehit Ahmet Cezar Parkı’nda 12.30’da anma etkinlikleri düzenlenecek.

Yardımseverliğiyle yüz yıllardır nesilden nesile aktarılan ve merhum sanatçı Barış Manço’nun kendisine ithaf ettiği şarkıyla destanlaşan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’yı anmak üzere, restore edilen mezarı başında etkinlik yapılacak.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın Göçeri’deki mezarının, 118YSAlacak Kulübü Lions Sema Tibukoğlu önderliğinde, Mare Monte Girişimci Yardımseverler Derneği, Merit International Otelleri, Dikmen Belediyesi ve Rota Reklam iş birliğinde restore edildiği belirtildi.

Daha önce Aralık 2020 tarihinde Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın kabrini yenilemişti.

SARI ÇİZMELİ MEHMET AĞA KİMDİR?

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın 1810'lu yıllarda doğduğu ve 1920'lerde öldüğü belirtiliyor.

Türkiye'nin bugünkü Karaman ilinden Kıbrıs'a yerleştirilen Yörük Türkmenlerinden olan ve Dikmen'e bağlı Göçeri köyünde yaşamını geçiren Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın hikayesi ise şöyle anlatılıyor:

"Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın yaşadığı dönemde fakir fukara bir kahvehaneye ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırmış. Kendi gibi gönlü de zengin bu ağa malını mülkünü hep başkalarının hesabını ödeyerek harcadığından, yokluk içinde olmasa bile parasız pulsuz ölmüş. Barış Manço Kıbrıs’a konser vermeye geldiğinde Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’yı bu konser sırasında Kıbrıslı Türklerden duyar. Bu hikayeden yola çıkarak yazdığı şarkı 1979’da ortalığı yıktıktan sonra Manço 1982’de tekrar adaya gelir. Gazetecilerle birlikte Sarı Çizmeli’nin akrabalarıyla buluşur. Mezarını ziyaret eder ve yeni bir mezarın yapılmasına katkıda bulunur. Şimdi Mehmet Ağa’nın Göçeri köyündeki mezar taşında, ‘Barış Manço ile bütünleşen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa. 1800’lü yıllar Ruhuna Fatiha’ yazıyor."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar