Sadece Kıbrıs'ta ve 100 tane: Artık koruma altına alınıyor...

12 Eylül 2022

Güncelleme: 12 Eylül 2022

A
A

Sadece Kıbrıs’ta bulunan ve 100 adet tespit edilebilen Delphinium Caseyi isimli bitki türünün korunması için hareket geçildi.

ZgotmplZ

Türk Bankası, Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü, Çevre Koruma Dairesi ve Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, sadece Kıbrıs’ta bulunan "Delphinium Caseyi" isimli bitki türünün korunması için iş birliği yapacak.

Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, doğada yalnızca 100 civarında kalan Delphinium Caseyi türü bitkinin neslinin, küresel ölçekte kritik seviyede tehlike altında olduğu belirtildi.

Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü, sponsor Türk Bankası ve Türk Bankası Keep Green Ekibi temsilcileri arasında önceki gün imzalanan protokolle başlayan projenin ilk aşaması 3 yıl sürecek.

Delphinium Caseyi'nin korunması amacıyla protokol imzalandı.
KORUMA ÇALIŞMALARININ KAPSAMINDA NELER VAR?

İmzalanan protokole göre, Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecek projede Delphinium Caseyi bitkilerinin insan ve keçi gibi dış etkenlerden korunması amacıyla güvenli bölge oluşturulacak, türün her bir bireyinin tek tek işaretlenerek ve  koordinatları alınarak izlenmesi çalışmaları yapılacak. Tohumları toplanarak Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü bünyesinde, TİKA sponsorluğunda çalışmalarını sürdüren Kıbrıs Tohum Bankası’nda saklanacak.

Projede tür hakkında kamuoyu farkındalığının artırılması amacıyla yazılı ve görsel çalışmaların yapılması ve çalıştay düzenlenmesi yer alıyor.

DELPHINIUM CASEYI HAKKINDA

Delphinium Caseyi , dik büyüme alışkanlığı olan çok yıllık bir bitkidir . 85 cm. yüksekliğe kadar ulaşabilir. Kalın, odunsu bir anaçlıdır. Taban yaprakları gövdenin tabanından çıkar ve yaprak sapları 20 cm uzunluğa kadar olabilir. Mayıs ve Haziran ayları arasında bitkiler, bir düzine veya daha fazla çiçeğe ev sahipliği yapan uzun ve ince bir gövde üretecektir. Çiçekler, yoğun bir çiçeklenme oluşturan uzun mahmuzlara ve tüylü yapraklara sahiptir . Çiçeklenme dönemi hazirandan temmuza kadar sürer. Delphinium cinsindeki tüm türler gibi Delphinium Caseyi de zehirlidir.

Delphinium Caseyi , biri St. Hilarion Kalesi yakınında ve diğeri Selvili Dağı Zirvesi'nde olmak üzere iki yerde tespit edildi ve yalnızca Girne sıradağlarıyla sınırlı olduğu için Kıbrıs'a özgüdür .

Delphinium Caseyi , kireçtaşı kaya çatlaklarında, uçurum yüzlerinde ve dağ zirvelerinde yetişir. Ayrıca dağlık çalılık habitatlarında da büyür. Bu tür deniz seviyesinden 800 – 950 metre yükseklikte bulunur. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar