Rusya'da dünyanın en büyük metan gazı sızıntısı: Sonuçları ne olur?

Donanım Haber, 20 Haziran 2022

Güncelleme: 20 Haziran 2022

A
A

Rusya'daki bir maden bölgesinde şimdiye kadar bir tesiste tespit edilen en büyük metan gazı sızıntısı yaşandığı bildirildi. Sızıntı, uydular sayesinde yakalanırken maden şirketi ise olayı yalanladı.

ZgotmplZ

Rusya'nın güneyindeki Raspadskya Madeni'nde metan gazı sızıntısı yaşandığı gözlemlendi. Yapılan araştırmada saatte yaklaşık 90 tona kadar metan salındığı bulundu ve bunun, şimdiye kadar tek bir bölgede tespit edilen en büyük metan sızıntısı olduğu bildirildi.

Uydular aracılığıyla yüksek çözünürlüklü bir spektrofotometre kullanarak metan sızıntılarını izleyen Kanada merkezli şirket GHGSat, Rusya'daki Kemerovo bölgesinde Raspadskya Madeni'nde geçtiğimiz Ocak ayında 13 farklı sızıntı bölgesi tespit etti. Şirket yetkilileri, bunun sadece tek seferlik değil tespit edilmesinin devamında gerçekleşen 5 ay boyunca da sızıntının devam ettiğini söyledi.

NELERE YOL AÇACAK?

Toplam salınım hızının aynı oranda bir yıl boyunca devam etmesi durumunda madenin 764.319 ton metan salacağı belirtiliyor. Bu miktar, bir yıl boyunca 2.4 milyon eve elektrik sağlamak için gereken doğal gaz miktarına eşdeğer olacak.

Raspadskaya Madeni'ni işleten Rus çelik ve madencilik devi Evraz, yaptığı bir açıklamada GHGSat'ın yayınladığı sayıların gerçekçi olmadığını söyledi. Geçtiğimiz yılın sayılarından bahseden Evraz, bölgede salınan kombine metan gazının 402.000 ton olduğunu ve geçtiğimiz Ocak ayında saatte 6.45 ton metan salındığını belirtti.

Karbondioksitten sonra gezegenimizdeki en çok miktarda bulunan ikinci sera gazı olan metan gazı, araştırmacılara göre son yıllarda küresel sıcaklık artışına %50'ye kadar katkıda bulundu.

BBC tarafından bildirilen bilgilere göre metanın 100 yıllık bir dönemdeki küresel ısınma potansiyeli karbondioksitinkinin yaklaşık 30 katı. Bu sebeple kısa vadede metan salınımını azaltmanın iklim değişikliği için önemli bir role sahip olduğu belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar