Ramazan Özel: Mümin'in Vasıfları

30 Nisan 2022

Güncelleme: 30 Nisan 2022

A
A

KKTC'nin din görevlileri tarafından hazırlanan özel yazılar, Ramazan ayı boyunca her gün bu sayfada yayımlanıyor.

ZgotmplZ

Mümin kişi, Allah katında çok değerli olan, birçok güzelliği de kazanan kişidir. Çünkü O, Allah’ın var ve bir olduğunu, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in de Allah’ın kulu ve Resulü olduğunu kabul etmiştir. Bu iman ona çok şey kazandırmaktadır. Ancak imanın birtakım göstergeleri de hayatında görülmelidir. Bunun için, inanan kişiyi Allah’ın rızasına erdiren birtakım sıfatlar Kur’an-ı Kerimde zikredilir. Bunları yapanların Allah Katında makbul bir kul olduğu ifade edilir.

Mü’minun suresinde bu güzel vasıfların bir kısmı topluca dile getirilir. Öncelikle bu sure Mü’min olanların kurtuluşa felaha erdikleri müjdesi ile başlayarak Mü’minin sahip olduğu vasıfları sıralar şöyle buyrulur:

"Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir.
Onlar ki, namazlarında huşu içindedirler.
Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler.
Onlar ki, zekâtı verirler. Onlar ki, iffetlerini korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin sahip olduğu hariç. (Bunlarla ilişkilerinden dolayı) kınanmış değillerdir. Kim bunun ötesine gitmek isterse, işte bunlar, haddi aşan kimselerdir.
Onlar ki, emanetlerine ve ahitlerine riayet ederler.
İşte asıl bunlar varis olacaklardır. (Evet) Firdevs (Cennetin)’e varis olan bu kimseler orada ebedi kalıcıdırlar.’"

İşte bu güzel vasıflar mü’min kişi için modeldir. Dünyamızı ve ahiretimizi mamur edebilmek için bu sıfatları taşımaya gayret etmeli, eğer noksanlarımız varsa, bunları da telafi etmeye çalışmalıyız. Kuşkusuz müminin vasıfları bunlarla sınırlandırılmaz o her türlü iyi ve güzel hasleti taşımalıdır. Bunları da bir imanla hayatında yansıtmalıdır. Allah-u Teala: “Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar. Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesinkes inanırlar.” (Bakara, 2/3-4) buyurarak sağlam bir imana sahip olmamız gerektiğini bizlere haber verir.

Hz. Peygamber (s.a.v.)’de müminin vasıflarını bizlere hatırlatarak, bunları bizlere öğütlemiştir. Bir hadis-i Şerifte “Mü’minlerin îmân bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır” buyrulur.  Bir başka hadis- şerifte ise, "Boş ve faydasız işleri terk etmek, kişinin İslamiyet’inin güzelliğindendir." (Tirmizî, Zühd, 11) denilerek boş ve gereksiz işlerden kaçınmamız teşvik edilir. Mü’minler arası ilişkilerde şu şekilde zikredilir. “Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”  (Buhârî, Edeb 27) kâmil birer Mü’min olabilmemiz dua ve temennisiyle Hayırlı Ramazanlar…

Bir Ayet

“Mü'minler ancak o kimselerdir ki Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir. O'nun ayetleri okunduğunda imanlarını arttırır ve yalnızca Rablerine tevekkül ederler.”

Bir Hadis

“Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendisinde nifaktan bir haslet var demektir: Emanet edilince hıyanet eder, konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, husumet edince haddi aşar.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar