Pediatri Kurumu'ndan sarsıcı tespitler: KKTC'de pek çok çocuk temel gıdalardan mahrum

1 Haziran 2022

Güncelleme: 1 Haziran 2022

A
A

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu, son dönemde pek çok çocuğun yetersiz beslendiği ve bunun sonucunda da ileri derecede kansızlık ortaya çıktığını bildirdi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde yayımladığı mesajda, son günlerde pek çok çocuğun yaşına ve ihtiyacına uygun şekilde beslenemediğini açıkladı.

Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Dr. Ayşe Sayılı Erenel, salgın sonrası yaşanmakta olan ekonomik krizin ülkede de risk altındaki pek çok çocuğun düzgün beslenme hakkını “tehlikeye atacak boyutta” olduğunu vurguladı.

GELİŞME GERİLİĞİ İLE BÜYÜME RİSKİ

Özellikle erken çocukluk döneminde temel gıdalarla beslenmesinin önemine işaret edilen açıklamada, bu gıdalardan mahrum kalmaları halinde, çocukların tedavisi mümkün olmayan gelişme geriliği ile büyüme riski olduğunu belirtti ve bu durumun çocuk hekimleri için “kaygı verici” boyutta olduğunu bildirildi.

"İLERİ DERECEDE KANSIZLIK ORTAYA ÇIKTI"

Erenel ayrıca “Son günlerde pek çok çocukta besinsel yetersizliklere bağlı ileri derecede kansızlık ortaya çıktığını üzülerek görmekteyiz.” bilgisini de paylaştı.

"ÖZEL MAMALAR VE SAĞLIKLI EK GIDALARA ULAŞMAK BAZILARI İÇİN ARTIK MÜMKÜN DEĞİL..."

“En temel besin olan süt ihtiyaçları olan özel mamalar ve sağlıklı ek gıdalara ulaşmak günümüzde bazı çocuklar için artık mümkün değildir” görüşüne yer verilen açıklama, bu olumsuz koşulların sürmesi ve yeterli gıda takviyesi alamamaları durumunda çocuklarda yakın gelecekte malnutrisyon (beslenme bozukluğu) gelişmesinin “kaçınılmaz” olacağı uyarısı yapıldı.

"DEVLET SÜT VE TEMEL BESİN DESTEĞİ VERMELİ"

Dr. Ayşe Sayılı Erenel, devletin, erken bebeklik döneminden itibaren ilkokul dönemi süresince de devam edecek şekilde süt ve temel besin maddeleri anlamında çocuklara destek olması çağrısında bulundu.

AİLELERE TAVSİYELER

Erenel, ailelere de tavsiyede bulunarak, “Aileler de çocuklarına, iki yaşa kadar demir ve D vitamini takviyelerini doktorlarının  önereceği dozda ve sürede  muhakkak  vermelidirler. Ayrıca ailelerin bebek beslenmesi konusundaki bilinç düzeyi de artırılmalıdır.” şeklinde önerilerini sıraladı.

TÜM YETKİLİLERİ VE SİVİL TOPLUMA ÇAĞRI

Erenel, mesajında devamla şunları kaydetti:

“Sağlık hizmetlerine ulaşabilmek yanında gelişimlerini sürdürebilecek şekilde besine ulaşmak çocukların en temel hakkıdır. Ancak bu şekilde geleceğimiz güven altında olabilir. Sağlıklı bir çocukluk dönemi sağlıklı erişkinliğin teminatıdır. Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu olarak çocuklarımızın Dünya Çocuk Günü'nü kutlarken, onların en acil haklarına sahip çıkmak üzere tüm yetkilileri ve sivil toplumu göreve davet ediyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar