MEB'den "İlk Adet Bilgi Paketim" açıklaması

2 Aralık 2022

Güncelleme: 2 Aralık 2022

A
A

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda dağıtımına izin verilmeyen ​​​​​​​"İlk Adet Bilgi Paketim" içerisinde yer alan “Regl Kitabım”daki bazı terimler ve görsellerin, uzmanlarca yaş grubuna uygun olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği'ne (KISAD) "İlk Adet Bilgi Paketim" için okullarda dağıtım izni vermeyen Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, okullarda düzenlenecek her türlü etkinliğin bakanlığa bağlı Talim ve Terbiye Dairesi bünyesinde görev yapan, alanında uzman personel tarafından incelendiği ve değerlendirildiği; KISAD tarafından yapılan başvuru sonucunda da hayata geçirilmesi planlanan projenin de aynı ilkeler çerçevesinde değerlendirildiği kaydedildi.

"BAZI TERİM VE GÖRSELLER YAŞ GRUBUNA UYGUN DEĞİLDİ"

Açıklamada, proje içerisinde yer alan kitabın alanında uzman bir pedagog ve bir psikolog tarafından incelendiği ve "kitabın içeriğinde bulunan bazı terimlerle görsellerin, dağıtılması planlanan yaş grubunun gelişim düzeyine uygun olmadığının tespit edildiği" belirtildi.

Bakanlık, uzmanlardan alınan raporun 22 Nisan'da KISAD’a gönderilen yazıda da açıkça belirtildiğinin altını çizdi.

Açıklamada, "Söz konusu kitap içeriğinde 'cinsel içerik' olduğu ve bundan dolayı 'ret' cevabı verildiği tarafımızdan belirtilmiş bir görüş değildir." vurgusu yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncelikli görevinin çocukların pedagojik desteklemek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakanlığımız, her zaman olduğu gibi çocuklarımızın pedagojik gelişiminin desteklenmesi açısından Sivil Toplum Örgütleri ile iş birliği içinde projelerde yer almaya devam edecektir. Yine her zaman olduğu gibi bu projelerin öğrencilerin gelişim düzeylerine ve toplumun taşıdığı değer ve hassasiyetlere uygun olarak yürütülmesi noktasında net bir tavır içerisinde olacaktır."

NE OLMUŞTU?

Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD) tarafından bir proje kapsamında ortaokul yaş grubu için okullarda dağıtılmak üzere "İlk Adet Bilgi Paketim" hazırlanmıştı.

Pakette yer alan “Regl Kitabım” isimli kitap, bakanlığa bağlı Talim ve Terbiye Dairesi tarafından, pedagojik olarak uygun bulunmamıştı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili ve CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, söz konusu paketin okullarda dağıtılmasına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “cinsel içerikli” olduğu gerekçesiyle izin verilmediğini iddia etmişti.

KISAD'dan yapılan açıklamada da, “Eğitim Bakanlığı ile de bu konudaki istişarelerimiz devam edecektir. Kitapta ‘ortaokul yaş grubuna pedagojik olarak uygun bulunmayan’ içeriğin ne olduğunun netleştirilmesi için görüşmeye devam edeceğiz.” denilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar