Londra'da 20 Ocak Katliamı şehitleri anıldı

22 Ocak 2023

Güncelleme: 22 Ocak 2023

A
A

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Sovyetler Birliği ve Ermeni askerlerince işlenen ve tarihe 20 Ocak Katliamı olarak geçen olayların yıl dönümü dolayısıyla Azerbaycan’ın Londra Büyükelçiliği’nde anma programı düzenlendi.

ZgotmplZ

Azerbaycan’da 20 Ocak 1990’da Sovyet güçlerinin Bakü’ye girerek sivilleri katlettiği olayların 33. yıl dönümünde anma töreni gerçekleştirildi.

Azerbaycan’ın Londra Büyükelçiliği’nde, University College London öğrencisi Mirkazim Seyidzadeh ve Kings College öğrencisi Mehin Babayeva’nın organizasyonu ile gerçekleşen anma programına, Azerbaycan Büyükelçisi Elin Suleymanov, Londra Azerbaycan Evi Başkanı Dr. Ali Tekin Atalar, İngiliz gazeteci Neil Watson, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Jale Özer, Azerbaycan ve Türk diasporası mensupları, Azerbaycanlı öğrenciler katıldı. Törende, 20 Ocak şehitleri ile ilgili bir dakikalık saygı duruşu, ardından da olaylara ilişkin video gösterimi yapıldı.

Londra’da ‘20 Ocak Katliamı’ şehitleri anıldı

‘GENÇLERLE GURUR DUYUYORUM’ 

Açılış konuşmasında Büyükelçi Süleymanov, 20 Ocak faciasında yaşananları anlatan bir konuşma yaptı. Süleymanov, 20 Ocak faciasının Azerbaycan için hüzünlü, acı dolu ve aynı zamanda tarihin en şanlı sayfalarından biri olduğunun altını çizdi. 33 yıl önce yaşanan bu trajedinin Azerbaycan halkının hafızasına bir kahramanlık örneği olarak kazındığını hatırlattı.

Süleymanov, o dönemde birçok Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ülkesinde benzer olayların yaşandığını ancak bunların en kanlısının Bakü’de yaşandığına dikkat çekti. Bütün baskı ve kanlı şiddete rağmen Azerbaycan halkının kararlılığını kaybetmetmeden, canı ve kanı pahasına bağımsızlığını geri kazandığını vurgulayan Süleymanov, Azerbaycan gençliğinden bahsetti. Büyükelçi, onlarla gurur duyduğunu ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliği sayesinde bu gençlerin bu ülkelerde eğitimlerini tamamlayarak topraklarına geri döndüklerini, ailelerine ve Azerbaycan’a faydalı olacaklarını sözlerine ekledi.

DUYGULARINI PAYLAŞTI

Programa katılan gazeteci Neil Watson da anılarını paylaşarak ilk kez 20 Ocak 1990 gecesini BBC’de duyduğunu söyledi. Mihail Gorbaçov’un doğrudan emriyle gerçekleştirilen katliam hakkında bildiklerini etkinlik katılımcılarla paylaşan Watson, Azerbaycan ziyaretleri sırasında Şehitler Sokağı’nı ziyaret ettiğini ve Kara Ocak’ı anma törenlerine katıldığını kaydetti.

Londra’da ‘20 Ocak Katliamı’ şehitleri anıldı

UTANÇ SAYFASI

Etkinlikte söz alan Azerbaycan Evi Başkanı Dr. Ali Tekin Atalar da, 20 Ocak faciasıyla ilgili anılarını ve düşüncelerini paylaştı. Atalar, konuşmasında şunları söyledi: “O dehşetli gece Sovyet devletine bağlı ağır savaş silahlarıyla donatılmış 35 bin Rus ve Ermeni askerleri, mudafasız Bakü toplumuna hem karadan hemde denizden acımasız saldırarak insanlık tarihinin utanç verici sayfalarından birisini yaratmışlardır. Bu saldırı neticesinde 134 sivil katledilmiş ve 700 insan ağır şekilde yaralanmıştı. Ölenlerin 20’den fazlasının kadın ve çocuk olduğu tespit edilmiştir. Bu katliamdan sonra sıkı yönetim ilan edilip sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen yüz binlerce hatta denilebilir ki bütün Bakü ahalisi sokağa dökülerek şehitlerine sahip çıkmış ve onları büyük bir saygı ile Şehitlikte toprağa emanet etmişlerdi.”

DUYARLILIK ÇAĞRISI 

Etkinlikte söz alan İngiltere’deki Azerbaycan Diasporası’nın Aktivistlerinden Farida Panahova ise yaptığı konuşmada, bu gibi günler için toplumun daha dinamik ve duyarlı olması gerektiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar