
Küresel sağlık için sigara ve nikotin yasağında yeni adımlar
8 Şubat 2025
Dünya genelinde hükümetler, sigara kullanımını azaltmak ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için dünyanın dört bir yanında kapsamlı yasaklar ve düzenlemeler getiriyor.

Her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açan sigara kullanımını azaltmak amacıyla uygulanan yasaklar, son yıllarda hız kazandı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 9 Şubat'ı "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak ilan etmesiyle birlikte, pek çok ülke, sigara içme alanlarını kısıtlamak, elektronik sigara satışlarını yasaklamak ve tütün kullanımını özendiren içeriklere karşı sıkı denetimler uygulamak gibi çeşitli önlemleri hayata geçirdi.
Tütün ürünlerinin insan sağlığına yönelik artan tehdidine karşı küresel mücadelenin önemli bir adımı olan "Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi", 2003'te DSÖ öncülüğünde imzalanarak bu alandaki politikaların oluşmasında kilit rol oynadı.
AA muhabiri, dünya genelinde hükümetlerin sigara kullanım oranlarını düşürmek amacıyla hayata geçirdiği veya gündemine aldığı çalışmaları derledi.
İTALYA
İtalya'nın ikinci büyük kenti Milano'da 2021 yılında statlar, parklar, mezarlıklar ve otobüs durakları gibi ortak kullanım alanlarında uygulamaya konulan kısıtlı sigara içme yasağının kapsamının genişletilmesine 17 Aralık 2024'te karar verildi.
Sigara ve tütün ürünlerinin tüketimine yalnızca belirli özel alanlarda ve çevredeki insanlarla en az 10 metre mesafe bırakılması şartıyla izin veren düzenleme, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girdi.
İtalya'nın kuzeybatısındaki Torino kentinde ise Nisan 2024'te benzer karar alınarak açık alanlarda başkalarına 5 metreden daha yakın mesafede sigara içilmesine izin verilmemesi kararlaştırıldı.
İNGİLTERE
Yıllık yaklaşık 80 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği İngiltere'de 2009 sonrası doğanların ömür boyu sigara satın alamamasını öngören yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası tarafından onaylandı.
NİJERYA
Sigara içmenin halk arasında ayıp olarak karşılandığı Nijerya'da hükümet, film endüstrisinde yaygınlaşan sigara kullanımına karşı harekete geçti.
Nijerya’nın film endüstrisi Nollywood’da sigaranın özendirilmesini ve yüceltilmesini önlemek amacıyla 23 Mayıs 2024 itibarıyla filmler, skeçler ve kliplerde kullanımına yasak getirildi.
BELÇİKA
Brüksel hükümeti, nikotin bağımlılığıyla mücadele kapsamında aldığı önlemler çerçevesinde 1 Ocak 2025'te yürürlüğe giren kararla "vape" olarak da bilinen tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasakladı.
Bu yasayla Belçika, Avrupa Birliği (AB) içinde elektronik sigaranın satışını resmen yasaklayan ilk ülke oldu.
AVUSTRALYA
Avustralya, 2024'ün başında sağlığa ciddi zararlar veren birçok elektronik sigaranın ithalatını yasaklarken satışına izin verilen aromaların çeşitliliğini de sınırlandırdı.
Avustralya hükümeti, 18 yaş altına elektronik sigara satışını yasaklarken gençlerin bu alışkanlıktan kurtulmasını desteklemek amacıyla ek fon sağlamayı planladığını da duyurdu.
ENDONEZYA
Sigara tüketiminin en yaygın olduğu ülkelerden Endonezya'da 31 Temmuz 2024 itibarıyla web siteleri ve mobil uygulamalar da dahil olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında sigara reklamlarının yayımlanması yasaklandı.
Yeni düzenlemelerle eğitim kurumlarının ve çocuk oyun alanlarının 200 metre civarında sigara satışının yapılmasına da yasak getirildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar