Kızamık vakalarında patlama

28 Nisan 2022

A
A

2022'nin ilk iki ayındaki küresel çapta kızamık vakalarının, geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 80 arttığı bildirdi.

ZgotmplZ

Dünya çapında kızamık vakaları bir yılda yüzde 80 arttı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) virüs salgını ile mücadele nedeniyle kızamık aşılarının bazı ülkelerde iptal edilmesi bu artışta önemli rol oynadı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl ocak ve şubat aylarında 17 bin 338 kızamık vakasının tespit edildiğini, geçen senenin ilk iki ayındaysa rakamın 9 bin 665 olduğunu duyurdu.

Yetkililer kızamık vakalarının daha da artabileceği konusunda endişeli.

Özellikle çocukların kızamığa yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu belirten DSÖ, son 20 yılda bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısının ise büyük oranda düştüğünü, bunun da aşılamalar sayesinde başarıldığını bildirdi. Buna göre 2000 senesinde dünya çapında bir milyondan fazla insan kızamıktan yaşamını yitirirken, bu rakam 2020'de 60 bin 700 olarak kayıtlara geçti. 

Kovid-19 salgınının gücünü yitirmeye başlamasıyla beraber sosyal temasların arttığına dikkat çeken DSÖ, bu durumun da kızamık ve benzeri hastalıkların daha hızlı yayılmasına olanak sağladığı vurguladı.

DSÖ ayrıca Ukrayna, Etiyopya, Somali ve Afganistan gibi ülkelerde yaşanan şiddet, çatışma ve tehcir olaylarının kızamığın yayılmasına uygun bir ortam oluşturduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar